Muftija Zukorlić održao hutbu u Tutinu

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, 1.1.2016. godine, održao je hutbu u Centralnoj džamiji u Tutinu i predvodio džumu namaz.

Muftija je na hutbi govorio na nekoliko tema, najprije kroz prizmu islama i historije dao komentar na sinoćnja dešavanja vezano za običaj obilježavanja nove godine, ukazujući da je to paganski običaj koji se suštinski obilježava na isti način kao i prije par hiljada godina, navodeći da su gola tijela i vatra tipican način proslavljanja  tj. obilježavanja paganskih običaja, pojašnjavajući da su umjesto vatrometa koristili neke vrste baklji.

U drugom dijelu hutbe, Muftija je govorio o sadaki, pojašnjavajući da ona ne umanjuje imetak, čuva čoveka od nevolja, produžuje život. Napomenuo je da se on lično zalaze da nakon svake džume bude postavljena sergija smatrajući da je to najbolji način da se ljudi očiste od grijeha i steknu sevape, kazao je Muftija i dodao da sve dok vlada mišljenje da se daje Islamskoj zajednici i zbog džamije a ne zbog sebe, neće vjernici osjetiti slast i blagodat sadake.

muftija zukorlic hutba (2) muftija zukorlic hutba (3) muftija zukorlic hutba (4) muftija zukorlic hutba (5) muftija zukorlic hutba (6) muftija zukorlic hutba (7)

(SANA)