Mešihat podržao prijedlog ministra Verbića za ukidanje vjeronauke u školama

 

mesihat-iz-u-srbiji-logo1Mešihat Islamske zajednice 2002. godine podržao je uvođenje vjeronauke u škole dajući puni doprinos njenoj implementaciji, vjerujući da će se kroz vjersku edukaciju unaprijediti vjerska prava, međuvjersko razumijevanje i tolerancija, kao i ravnopravnost među vjerskim zajednicama i građanima.

Nažalost, posljednjih godina svjedoci smo zloupotrebe uticaja Srpske pravoslavne crkve na državne organe i školske ustanove u vidu uspostave monopola u realizaciji vjeronauke u školama. Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, uslijedilo je nezakonito isključenje predstavnika Islamske zajednice iz Vladine komisije za vjeronauku, kao i 95 vjeroučitelja Islamske zajednice. Na njihova mjesta uposlena su nestručna lica, vjerski i politički podobna Crkvi i njenim političkim faktorima.

Smatramo da se vjeronauka u školama ovom zloupotrebom pretvorila u sopstvenu suprotnost te da nadalje ne služi cilju zbog koga je uvedena u škole. Zato u potpunosti podržavamo prijedlog ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđana Verbića za ukidanje vjeronauke u školama.

Dalje insistiranje na realizaciji vjeronauke u školama na ovaj način neminovno vodi gomilanju negativne energije koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija, što u budućnosti može imati teške i dalekosežne posljedice na kvalitet pojedinačnih i društvenih odnosa u Srbiji.

 

                                                                                                                                            PREDSJEDNIK

 

                                                                                                                               Muftija dr. Mevlud ef. Dudić