Kad pamet zašuti, a budala progovori

SONY DSC

 Osvrt na diskriminatorski odnos Vlade Republike Srbije i Gradske uprave Novi Pazar prema vjerskim i drugim medijima

„Vijest formira svijest. Ako je vijest istinita i svijest čovjeka bit će istinita. Ako je vijest lažna i svijest čovjeka bit će lažna. Zato je od prevelike važnosti da čovjek zna razlikovati istinitu od lažne vijesti.“

 

„Teško zamanu kad pametni zašuti, budala progovori, a fukara se obogati“ – stara je izreka koja oslikava situaciju u kojoj se nalazimo, ili onu u kojoj ćemo se naći ako se ne budemo žustro borili za svoja prava.

Puno se ovih dana pričalo i pričat će se o diskriminaciji i dvostrukim aršinima kada su mediji u pitanju. Upravo zato jer je Gradska uprava Novi Pazar sprovela sramni konkurs za sufinansiranje medija u Novom Pazaru.

Do sada je slučaj bio da je ta uprava finansirala svoj medij, čiji je vlasnik bila donedavno, kada je i taj medij privatizovan, čiju su privatizaciju pratile brojne nepravilnosti. Iako je jedan od posljednjih gradova u Sandžaku koji je prešao na tzv. projektno finansiranje medija, Gradska uprava se potrudila, koristeći se nelegitimnim metodama, da novac predviđen za sve medije na teritoriji Novog Pazara opet ode u ruke onima koji su spremni učiniti sve zarad politike koja predstavlja aktuelni režim.

Ovakvim ponašanjem oštećen je i trenutno jedini štampani medij u Sandžaku – Glas islama, list za vjeru, društvo i kulturu, glasilo Islamske zajednice, kojem su uskraćena do sada sva sredstva koja su ga po zakonima sljedovala. Mislili smo da je to vrijeme daleko iza nas, međutim, desio se deža vi iz 2009. godine, kada je Vlada Republike Srbije ukinula dotacije Glasu islama zbog tekstova koji su objavljivani. Izgleda da je iz istih razloga, šest godina kasnije, isto tako postupila i GU Novi Pazar.

Pored toga što je konkurs sproveden netransparentno, postoji i niz drugih nepravilnosti koje ukazuju na nelegalnost sprovedenog konkursa. Po dobro uhodanoj šemi „kadija te tuži, kadija ti sudi“, među članovima Komisije za dodjelu sredstava bila je i činovnica Gradske uprave iz Odjeljenja za informisanje. Ta i brojne druge nepravilnosti u postupku rezultirale su činjenicom da su 90% sredstava dobili Regionalna televizija Novi Pazar, koja je u vlasništvu jednog od potpredsjednika Grada Novog Pazara Muzafera Dragolovčanina, a druga TV Jedinstvo u vlasništvu potpredsjednika Skupštine grada Novog Pazara Šerifa Marukića.

Da stvar bude još gora, Regionalna televizija je privatizovana za 90.000 eura, a sada konkursom dobijaju mjesečno 35.000 eura, što znači da će investitor za manje od tri mjeseca povratiti uloženi novac, za godinu dana ostvariti 420.000 eura, a za tri godine, na koliko je donijeto rješenje, vlasnici Regionalne televizije će prisvojiti 1.260.000 eura. Definitivan zaključak bi bio da su režimski mediji dobili 90% sredstava dok su ostalima podijeljene mrvice ili ništa.

Zbog svega navedenog, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, na sastanku sa američkim ambasadorom gospodinom Majklom Kirbijem, podvukao je najsvježiji primjer diskriminacije medija i zamolio da poduzme sve mjere kako bi konkurs bio oboren i kako bi svima bila data mogućnost da uzmu učešće u konkursu.

Ubrzo nakon toga oglasile su se i istraživačke mreže: BIRN – Balkanska istraživačka mreža i BIRODI – Nevladina organizacija Biro za društvena istraživanja. Oni su samo potvrdili činjenice i produbili istraživanja koja je započela Sandžak TV u svojim informativnim i analitičkim emisijama.

O važnosti medija i širenja istine posredstvom medija govorili su mnogi: muftija Muamer-ef. Zukorlić je u emisiji Pretres potanko objasnio koliku ulogu mediji imaju u našem društvu; Samir Tandir, potpredsjednik BDZ Sandžaka, u istoj emisiji govorio je da očekuje od premijera i nadležnih ministara da ponište konkurs, jer u njemu ima posla i za tužilaštvo; reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je u jednoj od svojih hutbi govorio o važnosti medija: „Vijest formira svijest. Ako je vijest istinita i svijest čovjeka bit će istinita. Ako je vijest lažna i svijest čovjeka bit će lažna. Zato je od prevelike važnosti da čovjek zna razlikovati istinitu od lažne vijesti.“

Ali i nakon svega toga država ne poduzima ništa kako bi se sporni konkurs poništio i kako bi šansu dobili i ostali. No, uradila država nešto po tom pitanju ili ne, jedno je sigurno: slobodni mediji će nastaviti da šire istinu i da govore o svim nepravilnostima javno.

Trebaju znati svi oni koji misle da oduzimanjem finansija ili zabranjivanjem nečega mogu ugasiti nešto ili zaustaviti rad nečega, u ovom slučaju medija. Varaju se. Allah dž.š. je Onaj koji odlučuje o svemu. A On kaže: „Trudite se, pa će Allah Vaš trud vidjeti.“ I mi ćemo nastaviti da se trudimo, a Allah je taj koji će odlučiti kada nešto treba nestati ili prestati. Dokaz tome jeste ovaj list – Glas islama – koji puni devetnaest godina besprekidnog izlaženja. Kako se uspjelo i kako se uspijeva? Allah daje berićet odakle mu se i ne nadamo. Islamska zajednica i Internacionalni univerzitet su naš glavni resurs i podrška u svakom smislu. Naša braća u dijaspori su naša najveća podrška. Postoji još jedna institucija koja je u protekloj godini spoznala važnost rada slobodnih medija, a to je Rijaset IZ-e u BiH, koji je pomogao rad medija u Sandžaku.

Pored ovih institucija i ljudi niko nije učestvovao u našem radu. Čak ni oni koji su to dužni. Zato, na kraju, upućujem poziv svima onima koji su dužni finansijski pomoći rad naših medija, prije svega Gradsku upravu Novi Pazar, potom sve općinske uprave u Sandžaku, a na vrhu i Vladu, da konačno ravnomjerno rasporede sredstva predviđena za rad medija, pogotovo vjerskih, jer se nadam da su shvatili da ovakvim postupanjem samo štete sebi.

(Rubrika: Naše viđenje, Glas islama 272, strana 3)