Obnova vakufa Stare banje teče po planu

stara-novopazarska-banja-616x419Prema pojedinim informacijama, danas je bilo najavljeno “otimanje” vakufa stare Novopazarske Banje, međutim danas se niko na ovom mjestu nije pojavio.

U aprilu mjesecu (2015 god) prošle godine, počela je obnova vakufa Stare nopazarske Banje, radovi na restauraciji ovog objekta su u finalnoj fazi, a ova zgrada je dobila novi autentični izgled, uklonjen je pomoćni objekat ispred Stare banje koji je ružio sliku ovog historijskog spomenika, a koji je sagrađen u vrijeme komunističkih vlasti.

Radovi koji se izvode u skladu su sa uslovima određenim rješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Što nam je potvrđeno I u  Mešihatu IZ u Srbiji, dokumentom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva gdje je navedeno da se podnosiocu zahtjeva izdaju mjere tehničke zaštite za konzervatorsko restauratorske radove pod određenim uslovima.

rethodno muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je sa hutbe poručio da će uvijek,  zajedno sa džematlijama i ulemom braniti vakuf, jer je to sveti emanet.

Nažalost, do nedavno ova banja bila je mjesto koje je bilo zapušteno. Usljed neodržavanja zidovi su počeli da pucaju i obrušavaju se, sve dok, kao vakuf, nije povraćena Mešihatu IZ-e u Srbiji. Danas  Novopazarska banja ponovo vraća svoj stari izgled .

Naše ekipa je obišla danas ovaj vakuf, čiji su radovi u finalnoj fazi. Obnova Stare banje izvršena je po najvišim standardima, a ovaj historijski spomenik će biti zaštićen od propadanja u budućnosti, i ponovo pušten na usluzi građanima.

SANA