Koordinacija bošnjačkih NVO podržava jedinstvo muslimana u Bosni i Hercegovini

23-01-2016-01-bvno-saopcenje-1Poziv Islamske zajednice da se zatvore svi nelegalni džemati koji djeluju u Bosni i Hercegovini, pojedinci su shvatili kao priliku za širenje sukoba među Bošnjacima. Izražavajući svoju zabrinutost zbog pokušaja pojedinaca da, nadolijevanjem ulja na vatru, prodube međubošnjački sukob i prošire smutnju, kao i nesumnjivu odlučnost da stanemo u odbranu i dadnemo podršku Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine na čelu sa uvaženim Reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija u saradnji sa Islamskom zajednicom izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

– Pozivamo sve one koji na bilo koji način napadaju Islamsku zajednicu i vrijeđaju uvaženog Reisu-l-ulemu Huseina ef Kavazovića, da prestanu sa tom neprimjerenom i neislamskom praksom, već da prihvate dobronamjerno pruženu ruku Islamske zajednice i postanu dio jedinstvenog muslimanskog safa pod okriljem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Također, svi oni koji aktivnost gašenja paradžemata predstavljaju kao vid slabosti Islamske zajednice rade to na nedozvoljen i neprimjeran način.

Pozivamo sve medije u Bosni i Hercegovini i regiji da se suzdrže od nepotrebnog dramatiziranja situacije, dezavuisanja javnosti i izmišljanja informacija koje nisu potvrđene na terenu. Posebno naglašavamo da se problem oko paradžemata ne može uzimati kao dokaz i ne daje nikome za pravo da, na osnovu postojanja takvih džemata, izjavljuje da je terorizam svojstven samo Bošnjacima i muslimanima. Smatramo da onaj ko to čini, nije dobronamjeran i da nanosi ogromnu štetu našem narodu i domovini Bosni i Hercegovini. Terorizam je globalno zlo, i islam, muslimani i Bošnjaci, općenito, nemaju nikakave veze sa tim zlom.

Islamska zajednica čini sve da popravi slabosti i ojača položaj muslimana u našoj domovini. Islamska zajednica je zadovoljna dosadašnjim razvojem i razgovorima oko rješavanja problema paradžemata. Udruženja građana koja djeluju u okviru Koordinacije bošnjačkih NVO nisu paradžemati i Islamska zajednica ima veoma dobru saradnju sa Koordinacijom BNVO. I ova akcija je dokaz da su Bošnjaci razuman i pametan narod i mi ćemo, ako Bog da, uspjeti postići dogovor koji će ojačati naše redove i sačuvati naše jedinstvo.

Pozivamo sve zainteresovane strane da daju svoj doprinos rješavanju ovog problema, a ne njegovom pogoršanju. Samo tako će nam svima biti bolje i samo tako ćemo uspjeti u našem radu, stoji na kraju saopćenja.