Upriličeno predavanja za Bošnjakinje u Offenbahu

Predavanje,U nedjelju 24.1.2016.godine u Offenbachu (Njemačka) upriličeno je predavanje za žene na temu ”Kako očuvati vjerske, nacionalne i kulturne vrijednosti i predati ih budućoj generaciji?” u organizaciji džemata BKZS Offenbach. Predavač je bila predsjednica Bošnjačke kulturne organizacije u BiH  dr. teol. Mersada Nuruddina Agović koja je, prilikom svog izlaganja, istakla važnu ulogu žene u očuvanju spomenutih vrijednosti.

,,Koliko puta nam se dogodilo da smo kupili proizvod koji nam i ne treba, jer su nas na taj čin podstakle TV i druge reklame koje su nam, vještim reklamiranjem, uveličale ili predstavile lažne vrijednosti tog proizvoda? Mi moramo znati razlučiti šta je istina, a šta laž, šta nam je u životu prioritet, za šta živimo, šta nas to određuje kao narod i pripadnike ummeta Muhammeda s.a.v.s., kako opstati u ovom surovom svijetu, a ne izgubiti emanet koji moramo čuvati, unaprijediti i predati našim budućim generacijama, kako ostati budan na braniku odbrane naših istinskih vrijednosti, a ne uspavati  se prividnim sjajem nekih lažnih vrijednosti…” – navela je Agović tokom izlaganja.

U nastavku je bilo govora o islamskim šartima, našem držanju za ‘Allahovo uže’ u okolnostima koje pruža život u dijaspori, potrebi čuvanja maternjeg bosanskog jezika, bošnjačkim tradicionalnim vrijednostima, običajima i dr. Druženje je trajalo duže nego obično, radi potrebe i interesovanja džematlijki da što više pitanja razmotre sa svojom uvaženom gošćom. Upriličena je i večera s tradicionalnim bošnjačkim specijalitetima, a u ime džemata BKZS Offenbah predavaču je srdačnu zahvalu iskazao Muzafer Hadžić.

S.K.

Sa mladimaPredavanje Izlaganje