Saopćenje Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju

mesihat-iz-u-srbiji-logo1Povodom posjete, direktora Uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde gospodina dr. Milete Radivojevića, paravjerskoj tvorevini Adema Zilkića  i najavljenog otimanja vakufske imovine,  Medžlis islamske zajednice u Prijepolju izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Medžlis islamske zajednice  u  Prijepolju je jedna od krovnih institucija Bošnjaka u općini, i kao takav ima značajnu ulogu u očuvanju i afirmaciji  vjerskog, nacionalnog i kulturnog  identiteta  Bošnjaka na ovim prostorima.  Upravo zbog te njegove značajne uloge prolazio je kroz razna iskušenja montirana  od mnogih  režima i vlasti, počevši od komunizma  pa sve  do danas.

Iskustvo nas je naučilo da sve ono sto je vrijedno biva stalno napadano  i otimano i da bez obzira na svetost  i vrijednost često  ima onih  koji će za sitni dunjalučki interes  ili  vlast prodati i sveto i vrijedno.

Upravo je to razlog posjete  gospodina Milete Radivojevića paravjerskoj tvorevini  Adema Zilkića i  Nadira Dacića. Nekom je palo na pamet da se za sitne političke poene  može čejrečiti vakufska  imovina, upumpavati finansijska podrška, unaprijed propaloj paravjerskoj tvorevini  Adema Zilkića i graditi paralelne institucije islamske zajednice koje će biti u službi i podobne svakoj vlasti i režimu a ne građanima i vjeri.

Islamska zajednica u Prijepolju iako je prolazila kroz mnoga iskušenja i uzurpacije  itekako postoji, opstaje i ima  veoma dovoljno svijesti  da prepozna dobronamjernu ruku prijateljstva i pomoći ali isto tako može da prepozna  sve one nedobronamjerne  pokušaje  njenog cijepanja ili   gušenja.

Sada su Islamska zajednica i  Bošnjaci na ovim prostorima svjesniji nego ikad važnosti i  svetosti  vakufa  i sigurno neće dozvoliti  njeno dalje otimanje i uzurpaciju .

Kao što su, Bošnjaci zajedno sa svojim imamima,  svojim tijelima i životom, branili mnoga  vakufska dobra  u Sandžaku tako će ukoliko bude bilo potrebe braniti  i vakufska dobra   u  Prijepolju.

Medžlis islamske zajednice upućuje poziv, državnom službeniku gospodinu  Mileti Radivojeviću, da pokrene pitanje vraćanja vakufskih parcela otetih u vrijeme komunizma od Islamske zajednice, ukoliko zaista želi dobro  Bošnjacima, jer znamo da se po tom pitanju ništa nije uradilo. A ne da i dalje doprinosi otimanju i ono malo imovine što Islamska zajednica ima.

Posebno Medžlis islamske zajednice u Prijepolju upućuje poziv svim nadležnim organima prvenstveno  MUP-u i  Općinskoj upravi u Prijepolju da spriječe dalju uzurpaciju vakufske imovine i eventualnu izgradnju bilo kakvih objekata na vakufskim parcelama bez saglasnosti  legalnih i legitimnih  predstavnika Islamske zajednice.

Medžlis islamske zajednice će svim demokratskim sredstvima braniti  svoju imovinu  bez obzira ko ga napadao i ko mu pokušavao nanositi štetu.

 

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju

Prof . Almir ef. Talović