Održana sjednica Rijaseta

Sjednica_Rijaseta_11.02.2016Sarajevo, 11. februar 2016. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je na današnjoj sjednici dao saglasnost Upravnom odboru Gazi Husrev-begove biblioteke na odluku o izboru Osmana Lavića za direktora Biblioteke. Rijaset je također razmatrao izvještaj Uprave za vjerske poslove o održanom savjetovanju o mektebima i doneseni su zaključci kojima je data podrška Upravi da nastavi raditi na pripremama za reformu mekteba i mektebske nastave o čemu će se održati i tematska sjednica Rijaseta.

Na sjednici su razmatrani i zaključci sa održanog Kolokvija o strategiji ekonomskog poslovanja, te je donesen zaključak da Uprava za ekonomske i finansijske poslove sačini platformu za izradu strategije ekonomskog poslovanja Rijaseta IZ. Donesene su odluke o socijalnim davanjima iz odgovarajućih fondova Islamske zajednice, a na prijedlog Ureda za društvenu brigu razmatran je i usvojen prijedlog programa pomoći starijim osobama.(kraj)