Centralna hutba – ŠTRPCI BEZ MEZARA

Zahvala pripada Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Svjedočimo da je samo Allah bog i da drugog boga osim Njega nema. Svjedočimo da je Muhammed a.s. Božiji rob i Božiji Poslanik. Neka je Allahov blagoslov, mir i spas na njega, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve pripadnike islama do Sudnjega dana. Amin.

Poštovana braćo, sutra se navršava 23 godine od otmice osamnaest Bošnjaka i jednog Hrvata sa željezničke stanici Štrpci, općina Rudo, te njihovog svirepog ubistva na području Višegrada. Žrtve su bile uglavnom državljani Srbije i Crne Gore.

Sjećamo se ovog događaja u trenutku kada je itekako podignut nivo svijesti kod Bošnjaka o svome identitetu, vjeri, naciji i kulturi, kada su se Bošnjaci u dobroj mjeri organizirali kroz svoje vjerske i nacionalne institucije, boreći se za svoja prava, trudeći se da im se Štrpci i zločini poput njega nikada više ne ponove.

Sjećamo se ovog zločina nad nedužnim ljudima i danas kada su muslimani Sandžaka blizu, ili imaju priliku biti blizu svog bošnjačkog jedinstva, a jedinstvo je kur'anski princip i snaga koju vjernici moraju iskoristiti. Međutim, danas dok se sjećamo Štrbaca i nevinih žrtava, živimo u vremenu potrebe da se maksimalno angažiramo na očuvanju naših vrijednosti i dobrota, za budućnost i sreću našeg potomstva, kada svako treba dati svoj doprinos u nošenju ovog emaneta, odgoju djece i popravljanju stanja porodice i zajednice. Saosjećajući sa onima koji su izgubili svoje najmilije prije 23 godine i mi vodimo brigu o svakom članu naše porodice i zajednice. Svaki član je važan, a to najbolje znaju oni koji su izgubili svoje najmilije. Zato čuvajmo ono što nam je najdraže i čuvajmo jedni druge, jer svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka.

Više od dvije decenije prošlo je od ovog monstruoznog zločina. Tijela većine ubijenih nisu pronađena, a pravni postupci protiv zločinaca nisu još u potpunosti završeni. Da bi žrtve i njihovi najmiliji našli potpuni smiraj ovi procesi se moraju što prije okončati.

Osamnaest nevinih osoba bespravno je nastradalo samo zato što su bili Bošnjaci i što su bili muslimani.

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže:  “A svetili su im se samo zato što su u Allaha Silnoga i hvale Dostojnoga vjerovali.” (El-Burudž, 8)

Štrpci su seosko mjesto u općini Rudo, Bosna i Hercegovina, kroz koje prolazi pruga. Tokom agresije na Bosnu, 27. februara 1993. godine, u ovom mjestu počinjena je otmica, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Za njih 19 ona je bila i posljednja stanica njihovog života. Sa tog mjesta oni su odvedeni, potom zvjerski mučeni i ubijeni, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

U znak sjećanja postavljeno je spomen-obilježje na obali rijeke Lim, sa uklesanim imenima devet ubijenih građana Prijepolja, jer općinske vlasti nisu dozvolile da se na ovom mjestu uklešu imena i stradalih koji nisu građani Srbije.

Na spomen-obilježju također piše: „Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar 1993. odustao je od budućnosti.“

Nažalost, porodice iz Crne Gore još uvijek čekaju odobrenje za podizanje sličnog spomenika u Bijelom Polju.

Draga braćo, moramo govoriti o ovom i drugim stradanjima, patnjama i mukama muslimanskog naroda na Balkanu i prenositi ovu istinu sa koljena na koljeno, da nam se slične tragedije ne bi opet dešavale.

Podsjećam na hadis Poslanika s.a.w.s. koji je rekao: “Nije dozvoljeno vjerniku da ga zmija ujede dva puta iz iste rupe.”

Mi muslimani, zbog naivnosti i lakovjernosti, mnogo puta smo plaćali svojom glavom, a vakat nam je napokon se opametiti. Jedan poznati bošnjački glumac je rekao:  “Bošnjački narod je jedini narod koji bi trebao da se rađa sa dvije glave. Kada mu jednu odsjeku da ona druga može vidjeti kako se ova prva kotrlja.”

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže: “Ako neko ubije nekog koji nije ubio nikog, ili onoga koji nered na Zemlji ne čini – kao da je sve ljude poubijao.”

Zločincima neka je na dušu zločin koji su počinili, a nevine žrtve će uvijek živjeti u našim mislima i dovama, dok će na Sudnjem danu biti u milosti Milostivoga.

Allah dž.š kaže: “Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni..”

Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom i Bošnjačkim nacionalnim vijećem tradicionalno i ove godine u Prijepolju organizira Komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezara“ i mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen-obilježja u Šarampovu gdje će biti proučena Fatiha. Tim povodom, pozivamo vas da sutra u 13 časova budemo u prijepoljskom Domu kulture gdje će se pored brojnih visokih gostiju prisutnima obratiti i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Molimo Allaha Uzvišenog da nas učini od onih koji će Ga se stalno sjećati i koji neće nikada zaboraviti golgotu i stradanje svoje braće i sestara kroz koju su prošli. Molimo Uzvišenog da budemo od onih koji izvlače pouku iz svoje bolne prošlosti. Molimo Gospodara da se smiluje svim onima koji su kao žrtve dali svoje živote i da nas učvrsti na pravom putu – putu islama, bratske ljubavi i bošnjačkog jedinstva na svim nivoima. Amin!