Muftija Zukorlić: Islamska zajednica je bedem odbrane i inkubator nove elite

12651056_10153245044306697_2338460554839332893_n

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost u emisiji “Pretres” na Sandžak televiziji. U emisije je bio riječi o godišnjici zločina u Strbcima, razvoju Islamske zajednice ali i o bošnjačkom pomirenju. 

Danas se navršavaju 23 godine od od otmice u Štrpcima. Muftija Zukorlić napominje da je od kako je počelo počelo obilježavanja ovog dana nije propustio šansu da bude u Prijepolju.

“Čovjek kada ne može učiniti nešto konkretno prema tim žrtvama i njihovim porodicama onda mu ostaje ona moralna dimenzija da ne dopusti da se svijest i savjest u čovjeku gase” kaže muftija sandžački.

Muftija Zukorlić konstatuje da spomenik žrtvama podigut u Prijepolju nosi dvije poruke. Prva jeste da je bilo svijesti da se taj spomenik podgine a druga dimenzija jeste da je to bila bila selektivna svijest jer su na spomeniku  pobrojane jedino žrtve iz Prijepolja. Muftija dodaje je i na drugim mjestima u Sandžaku bilo stradanja nevinih Bošnjaka i da na te žrtve treba ukazati, posebno u južnom dijelu Sandžaka gdje se desilo etničko čišćenje muslimana.

Islamska zajednica kao bedem odbrane i inkubator nove elite 

Muftija sandžački ističe da jedino cijelo stoljeće Islamska zajednica bila jedini bedem odbrane muslimana na ovim prostorima.

“To je bila velika čast ali i veliki teret. Ja sam ponosan što kao jedan od odgovornih ljudi u IZ što mi nismo napustili našu liniju odbrane. Islamska zajednica je i bez razvijenog sistema koji danas ima uspjela da prenese žeravicu islama i nacionalne svijesti kada je bilo najteže”

Muftija Zukorlić primećuje da su neki nervozni jer je Islamska zajedica danas jak i razvijen sistem koji na svim poljima doživljava ekspanziju.

“Kada sam došao na funkciju muftije Islamska zajednica je bila najslabija Islamska zajednica na Balkanu.  Nismo imali sistem već smo imali dijelove IZ koji su se bavili elementarnom vjerskom uslugom. Zato ovo sada izgleda previše jako i dominatno onima koji su očekivali da će početak 21. stoljeća obilježiti nestanak Islamske zajednice”

Islamska zajednica u Srbiji je unikat

Muftija sandžački ističe da je ponosan razvojem Islamske zajednice u Srbiji obzirom da je to jedina IZ na svijetu koja ima svjetovni Univerzitet.

“Kada sam zadužio emanet muftije 1993. godine ja sam tada u Sandžaku zatekao četiri visokoobrazovane osobe u cijelom Sandžaku. Bukvalo smo imali četiri teologa i to je bio sav kadar. I zamislite na tom startnom ponetcijalu mi podižemo Mederese, vrtiće, humanitarne organizacije, medijski sektor, izdavačku kuću, najbogatiji i najuspješniji obrazovni sistem. Mi smo jedina Islamska zajednica na svijetu koja ima svjetovni Univerzitet. To je u progresivnom smislu najrevolucionarniji iskorak u savremenom misiji islama. Zato je Islamska zajednice trn u oku onima koji je cilj da muslimane u Sandžaku predstave kao manjinu. IZ je danas inkubator elite u Sandžaku” zaključuje muftija sandžački.

SANA