Predsjednik Mešihata na Manifestaciji „Dani Bošnjaka u Austriji“ u Beču

efec440012d568e2d9c070f3195f220a0fa2d31f681f62d9fc5141aa99080c0bU austrijskom gradu Beču, u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore i Kulturno-umjetničkog društva IKI Wien upriličena je dvodnevna manifestacija pod nazivom “Dani Bošnjaka u Austriji”. Zadnjih nekoliko godina ona se održava u kontinuitetu. Na samom početku izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj otvorio je manifestaciju legendarnom Kasidom o Hadžetu.Nakon njega, prisutnima se obratio predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Dževad Majdančić. On je ispred BNF-a poselamio sve prisutne, a posebnu dobrodošlicu poželio je predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji, muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću. Gospodin  Majdančić je istakao da su brojni projekti BNF-a u Beču te pozvao sve Bošnjake da posjete veleljepne prostorije i upoznaju se sa urađenim projektima.

Institucije, poput BNF-a, služe da ojačaju naš narod i ujedine ga.

Vlasnik duše moje, druga je kasida sa albuma prvenca kojom se prisutnima predstavio mladi Hamza, a nakon njega obratio se predsjednik ZSD profesor Mithat ef. Mujović.

On je istakao da je prije nešto više od 20 godina u Austriji postojao samo jedan bošnjački džemat, a sada ih ima preko 40. Njihova glavna odlika je što se svi međusobno slažu i potpomažu. Pored njih, tu su i ZSD, BNF, Mostovi, Impuls medija, Centar za razvoj ličnosti Tagyir, KUD IKI WIEN, kao proizvod Bošnjaka koji žive u Beču.
Nema dobra u onom narodu gdje, kako kaže Mujović, sljedbenici ne poštuju vođstvo, niti gdje vođstvo ne potpomaže i poštuje sljedbenike.

“Nama trebaju svakodnevne pobjede kako bi prošle traume stradanja u posljednjih 20 godina. Svaki dan u kojem se slažemo i pomažemo je dan pobjede” – završio je Mujović.

Kasidom Ja sam tebi odan, koju je izveo bez muzičke pratnje, Hamza je napravio uvertiru za govor muftije dr. Mevlud ef. Dudića, koji je istakao da se iznova raduje posjeti Bošnjacima u Beču te da se u ovom gradu osjeća kao domaćin.

“Prošla su vremena da drugi pričaju šta to mi jesmo, a šta nismo. Mi govorimo sami za sebe našim projektima, uspjesima” – ističe predsjednik Mešihata.

“Ljudi će vam sve oprostiti, samo uspjeh neće” – ističe muftija dr. Dudić te dodaje da je došlo vrijeme za naše institucije koje pravimo i pravit ćemo u budućnosti, što će ostati u nasljeđe našoj djeci, kasnijim generacijama. “Mi moramo brzo hodati, trčati, jer se mnogo propustilo u ranijem periodu” – ističe dr. Dudić.

“Sva bogatstva koja imamo – lijepo ih je imati, ali nam ništa to neće pomoći ako izgubimo iman, ako nam djeca ne pođu pravim putem” – kaže predsjednik Mešihata.

Muftija dr. Dudić se na samom kraju zahvalio svim prisutnima, kao i domaćinima na svemu, te istakao da je veličina ideje i institucije sve dok ih kude oni koji ih ne vole.

Danas, u subotu, sa početkom od 19 h nastavlja se manifestacija kroz tradiconalne bošnjačke igre, zvuke sevdaha, starogradskih bošnjačkih pjesama i duhovnosti.

SANA – Hamza Škrijelj