Medresa u Rožaja bedem islama u južnom Sandžaku

Rožaje – Sandžak Televizija u Rožajama. Između ostalog i u posjeti odjeljenju ženske medrese Gazi Isa-beg. Sandžačko muftijstvo pokazalo, bezbroj puta koliko ni bilo koja vlast ni bilo koja vjerska zajednica neće uspjeti pokolebati nijednu instituciju i nijednog njenog člana.

I ova priča potvrda je za to. Zna se da je 2015. prema mnogo čemu bila prekretnica na jugu Sandžaka. Međutim, propali su svi udari pa čak i na žensku Medresu. Rade u još ljepšim uvjetima, složno, sigurno, baš kako vjera nalaže. Aktivnosti u ženskoj medresi u Rožajama počinju u sedam ujutro.

Nikom ovdje ništa nije teško. Za učenice sve spremno, počevši od doručka U internatskim sobama 18 djevojaka. Tačno se zna ko o čemu brine. Profesori na čelu s hafizom Kujevićem, naglašavaju njihove učenice, prepuni znanja. Zadovoljstvo ne kriju, pogotovo one kojima se bliži kraj školovanja a otvaraju nova poglavlja u životu.

Poručuju, pozvat će sve svoje sestre da nakon osnovne naprave pravi izbor. Neće pogriješiti. A sve što Medresa radi, roditellji i djeca podržavaju i uzvraćaju istom mjerom. Ženska Medersa u u Rožajama, bez obzira na pritiske, odolijeva udarima. Po ko zna koji put pokazuje da je bedem kojeg je nemoguće probiti.

I svako u ženskoj medresi u Rožajama ima svoje zaduženje. Ponosni su i na svoj Mesdžid u kojem obavljaju namaze mada se ne ispušta ni džemat kako bi, kažu, osjetile njegovu slast. Mno, inače, aktivnosti među kojima je i halka, simboličnog naziva Hajde da vjerujemo jedan sahat.

Pogledajte priču o vjeri, iskrenosti, obrazovanju, predanosti, pogotovo namijenjenu onima koji još nisu odlučili kome povjeriti svoju kćer nakon završetka osnovne škole.

SANA