Radionica o savremenim metodama učenja Kur’ana napamet na FIS-u

IMG-20160223-WA0000Radionica o savremenim metodama učenja Kur’ana napamet

09 – 11. mart 2016. godine

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru priprema dolazak poznatog profesora Ali Muhamed Abdullah Ja’kuba iz Kuvajta.

Profesor doktor Ali Muhamed Abdullah Ja’kub je predavač na Fakultetu pedagogije  pri edukacijskom razvojnom centru Državnog univerziteta  u Kuvajtu.

Profesor Ali Muhammed je svjetski poznati  stručnjak pedagogije, svršenik je prestižnih univerziteta kao što su:  Universite de Bordeaux u Francuskoj, University of Pittsburgh u SAD-u.

Obavljao je značajne funkcije od kojih izdvajamo:

Urednik na državnoj televiziji u Kuvajtu;

Redovni profesor na Državnom univerzitetu u Kuvajtu;

Profesor na prestižnom (Georgetown University)

Savjetnik programa Ujedinjenih nacija za razvoj administrativnih kapaciteta parlamenta u Kuvajtu.

Savjetnik pri (Education Development Center, Inc)

Autor je niza naučnih djela kao i brojnih značajnih radova objavljenih  širom svijeta

Profesor Ali Muhammed je kreator posebnog programa za učenje Kur’ana napamet, kao i njegovo proučavanje. Ovaj program je postao popularan širom svijeta zato što nudi savremen pristup učenju i proučavanju kur’anskog teksta sa posebnim osvrtom na njegovo razumijevanje i podrobno tumačenje tokom učenja. Program je koncipiran tako da je podrška kako onome  koji podučava, ali isto tako i onome koji uči Kur’an, crpeći iz njih maksimalni angažman  i umne kapacitete, koje usresređuje na učenje ali i podrobno razumijevanje naučenoga. Osobenost ovoga programa je u tome što učenje čini izuzetno lahkim i primamljivim.

Fakultet za islamske studije ima čast da ugosti ovog svetski poznatog alima, a njegov boravak u Sandžaku iskoritiće da organizuje panel radionicu na kojoj će profesor predstaviti program i podučiti ovdašnje alime, hafize i  muhafiza sa ovim savremenim pedagoškim dostignućem. Boravak profesora Alija će biti prilika da se uspostave dobri odnosi sa Kuvajtom što će nadamo se biti od velike koristi kako za muslimane ovih prostora  tako i za cjelokupno društvo.

IMG-20160223-WA0001IMG-20160223-WA0003 IMG-20160223-WA0002