Predsjednik Mešihata na memorijalnom skupu u Goraždu

0Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić 16.03.2016. godine u pratnji generalnog sekretara Mešihata Samira Škrijelja prisustvovao je skupu pod nazivom “Memorijalna šuma 8372”, koji je upriličen u blizini Goražda, na brdu Posestra u povodu otpočinjanja sađenja sadnica za 8372 žrtve genocida u Srebrenici.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović istakao je da su žitelji ovog grada jako vezani za Srebreničane, jer je ono što se desilo u Srebrenici planirano da se desi i u Goraždu. Među prisutnima našao se i komandant odbrane Srebrenice Naser Orić koji je morao do Goražda doći “ratnim putem”, zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazi. Jedan od najmlađih nosilaca Zlatnog ljiljana Derviš Hadžić – Dedo istakao je da je Goražde grad heroj, jer je prema statistici svaki deseti žitelj ovog grada poginuo, dok je svaki četvrti bio ranjen tokom opsade Bosne. Ispred Udruženja Majke Srebrenice prisutnima se obratila Munira Subašić, koja je navela da bi i u drugim mjestima gdje žive Bošnjaci treba napraviti nešto poput ovog memorijalnog podsjećanja. “Muslimani trebaju biti ponosni i nemaju se čega stidjeti. Kroz sve ove godine mi smo to i dokazali”, završava majka Munira.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković istakao je da je ovo projekat živog sjećanja. “Dok je svako drvo-šehid živo, živjeće i sjećanje na šehide će živjeti”, navodi Duraković.  Džejla Ramović prisutnima se predstavika pjesmom ” Ne dam domovinu”.

Reisul ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da je ovo način obilježavanja kakav priliči muslimanima. On se osvrnuo na nedavna dešavanja u Višegradu, istakavši pritom da je izgubio nadu da će komšije Srbi ikada smoći snage da osude genocid u Bosni. Na kraju svog obraćanja reisul ulema je završio riječima da će ova zemlja uvijek biti uz svoje borce, a da će majke u njoj uvijek rađati gazije.

U izjavi za Sandžak televiziju muftija dr. Dudić je istakao da će se založiti da se sličan projekat sprovede i u Sandžaku, dodajući pritom da je ovo za sve Bošnjake koji Bosnu osjećaju svojom domovinom poseban dan, jer će se samo na ovaj način sačuvati sjećanje na žrtve Srebrenice.

Svečanim presijecanjem vrpce otpočelo je sađenje sadnica.

SANA – H.Š.

1 2 3 4 5 6 7 8 9