Muftija Dudić primio ambasadora Turske

IMG_1931Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 23.03.2016. godine, primio je ambasadora Republike Turske Mehmet Kemal Bozaja sa delegacijom.

Tom prilikom, ambasador Turske je istakao da ja Islamska zajednica na čelu sa muftijom Dudićem najvažniji faktor na ovom području te da očekuje da će predstojeći izbori proteći u tolerantnoj atmosferi. Ujedno je izrazio zabrinutost zbog radikalnih elemenata iz reda navijača Crvene Zvezde koji su na nedavnoj utakmici u Novom Pazaru ponovo uzvikivali nacionalističke parole iz devedesetih godina, kao i zbog velikog broja pripadnika Žandarmerije na stadionu i ulicama grada.

Turski diplomata je također podsjetio da se u svijetu dešavaju veoma krupne promjene i da je uloga muslimana u njima velika, te da moraju biti oprezni da ne podlegnu radikalnim ideologijama i organizacijama.

Muftija Dudić je istakao, na obostrano zadovoljstvo, da Mešihat ima veoma dobre odnose sa Ambasadom Turske, upoznavši ambasadora Bozaja da je nedavno nakon rekonstrukcije otvorena Novopazarska banja koja je dobila novo ruho u originalnom starom izdanju te da će ubrzo otpočeti radovi na restauraciji Gazi Isa-begovog hamama u centru grada.

Predsjednik Mešihata je i ovom prilikom izrazio spremnost da Islamska zajednica pruži svoj maksimalni doprinos kako bi predstojeći izbori protekli u najboljem ambijentu. Muftija Dudić je također podsjetio da Mešihat kroz organe i ustanove Islamske zajednice muslimanima pruža realno tumačenje islama kako bi se ne bi dalo povoda neprijateljima islama za izazivanje radikalizma.

Domaćin je turskog diplomatu podsjetio da je Islamska zajednica u Srbiji ostala jedina legalna i legitimna i nakon pojavljivanja paravjerske tvorevine koju nijedan ozbiljan faktor nije priznao. I pored toga, Mešihat je spreman razgovarati sa svim pojedinačnim i kolektivnim legalnim i legitimnim faktorima u cilju vraćanja jedinstva Islamske zajednice, kao i sa imamima koji žele povratak u matičnu zajednicu koju su napustili.

 

 

Informativna služba

IMG_1938IMG_1922IMG_1920