Sjećanje sa Sjeničkog jezera – Uvac

PhotoGrid_1463435714972-1Sjeničko jezero, sa meandrima rijeke Uvac, nalazi se između sela Akmačići i Bukovik u jugozapadnom dijelu Srbije, na teritorijama općina Sjenica i Nova Varoš, između planina Zlatar i Javor. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 985 metara. Dugo je 25 km, sa maksimalnom dubinom od 108 metara. Jezero je u sklopu Specijalnog rezervata Uvac, osnovano radi zaštite najveće kolonije bjeloglavog supa na Balkanu. Bogato je i ribom, gdje se mogu izdvojiti šaran, klen, mladica i mrena.

Ovo moje sjećanje počinje vožnjom čamcem. Meandri Uvca, viseći most, strme krečnjačke litice, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim. Na jednoj od tih litica primijetili smo bjeloglave supove koji, ustvari, i čine ekološku cjelinu ovog kraja. Meni i mojoj porodici bilo je prvi put da se upustimo u avanturu obilaska Ušačke pećine. Ovo je jedna od najdužih, djelimično ispitanih pećina u Srbiji. Prošli smo kroz četiri velike dvorane sa bogatim pećinskim nakitom u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija. Uzbuđenju nije bilo kraja, pogotovo kod moje djece, jer je za njih ovo bio nesvakidašnji događaj ovakve vrste.

Zaista, svako od nas bi trebao doći i vidjeti Sjeničko jezero, biser Sandžaka, koji je tako blizu nas, a malo o njemu znamo u poređenju sa sličnim turističkim destinacijama u okolini i šire.

Želja mi je da ovo moje iskustvo, koje se ne može u potpunosti opisati riječima, bude podsticaj svima nama da u što skorije vrijeme posjetimo ovaj veličanstveni dragulj Sandžaka.

 

Glas islama 275-276, strana 22Reportaža, Destanović Mejra

1 7 6 5 3 (2) 2