KAKO DO KUĆE U DŽENNETU

mejra destanovicHvala Allahu dž.š. koji je stvorio ljude i nije ih ostavio bez Upute i cilja. On je život i smrt stvorio, učinio da ovaj život na Zemlji bude mjesto gdje ćemo se međusobno natjecati u dobru, ko će više dobrih djela uraditi.

Neka je Allahov mir na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s, na njegovu časnu porodicu i sve one koji ih slijede u dobru do Sudnjega dana.

Ulaganje kapitala na dunjaluku i izvlačenje koristi od tog kapitala nije tako jednostavan posao. Takvo poslovanje zahtijeva mnogo vremena, truda, izgubljenog zdravlja.

Ali poslovanje s dobrim djelima je nešto daleko produktivnije, lakše i sa takvim poslovanjem ćemo biti, inšaAllah, bez imalo sumnje pobjednici na Sudnjeme danu.

 

  1. Izgradnja džamije

Rekao je Poslanik s.a.v.s: “Ko izgradi mesdžid radi Allaha, Allah će njemu izgraditi kuću u Džennetu.” (Muttefekun alejhi)

Počevši od našeg Poslanika s.a.v.s, pa do današnjih dana džamije su se gradile, održavale, renovirale i uljepšavale. Pitamo se kakve su to osobe koje grade džamije? Ko su ti koji daju svoj imetak kako bi sagradili džamiju? Ko su ti koji finansiraju izgradnju džamije, munare, kupola, ugradnju prozora, vrata i dr.

Odgovor na ovo pitanje možemo naći u Allahovoj knjizi Kur'ani Kerimu gdje Allah dž.š. opisuje one koji Allahove džamije grade i održavaju: „Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18)

Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Svako jutro osvanu dva meleka koji uče dove. Jedan melek kaže: ‘Allahu moj, upropasti imetak onoga koji škrtari i ne udjeljuje!’ Drugi kaže ovako: ‘Allahu moj, nadoknadi i daj berićet u imetku onoga koji dijeli!'“

Na temelju vakufa u Sandžaku osnovane su medrese, mektebi, džamije, škole Kur’ana itd. Kroz ove ustanove, kroz vakuf, muslimani naših krajeva uspjeli su sačuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet. Koliko je samo djece, učenika i studenata prošlo i prolazi kroz ove ustanove.

Sandžak je oduvijek bio mjesto vakufa i vakifa. Da je Sandžak zemlja vakifa i dobrih ljudi govori i činjenica da su uvakufljenja u Sandžaku sve brojnija. Uvakufljuju se kuće, zemljišta, džamije i sl. Ta činjenica nas itekako ohrabruje i ujedno obavezuje da i mi nastavimo njihovim putem.

Stoga, draga braćo i cijenjene sestre, moramo shvatiti da ovaj dunjaluk nezaustavljivo prolazi, imetak koji zarađujemo i štedimo, također, neminovno nestaje. Ako želimo imetku produžiti vijek, ako želimo dobro našim živim i umrlim, uvakufimo na vrijeme nešto od našeg imetka, učinimo bilo koji hajrat za koji slijedi sigurna i obilna nagrada kako na ovom tako i na budućem svijetu.

Molim Allaha da nas učini od onih koji će graditi i održavati Allahove vakufe na Zemlji, koji će vjerovati u Njega i u budući svijet, koji će redovno džamije posjećivati, namaze u džematu obavljati, koji će zekat davati i koji se neće nikoga osim Allaha bojati. Amin.

 

Nastavit će se…

 

Prof. Mejra Destanović