U Novom Pazaru obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

srebrenicaMOK i Merjem obilježili godišnjicu genocida u Srebrenici 
Povodom 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, 10.07.2016. godine, na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića, Ženska mreža MOK-a  i Udruženje žena “Merjem” organizirali su preformans kojem su prisustvovali: predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj i dekan Departmana računarskih nauka IUNP dr. Muzafer Saračević, kao i mnogi građani koji su mogli čuti bolne stihove Šefkete Begović Ličine i Sanele Halković.
Ovaj događaj obilježio je hor „Ljiljan“ iz Prijepolja koji je izveo „Srebrenički inferno“. Kako stihovi govore, halaliti nećemo, zaboraviti ne možemo, ali se nećemo svetiti jer su nam srca ispunjena mirom.
 
Cvjetovi sjećanja
Na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru 10. jula postavljen je štand na kojem su se prodavali cvjetovi Srebrenice u čast sjećanja na žrtve genocida tokom agresije na BiH 90-tih godina. Udruženje žena “Merjem”, Ženkska mreža MOK-a  i udruženje iz Gračanice složni da se, dok je svijeta i vijeka, na dostojanstven način trebamo sjećati nevinih žrtava.
Sav prihod od prodatih cvijetova ide udruženju žrtava „Majke Srebrenice i Žepe“.
Dan žalosti
Odlukom Skupštine grada Novog Pazara, 11. juli proglašen je danom žalosti. Na zvaničnim institucijama zastave su spuštene na pola koplja, a u lokalima u Novom Pazaru nije se mogla čuti muzika.
Građani Novog Pazara složni u osudi najvećeg zlodjela modernog doba, slažući se pritom da je genocid prava riječ za ono što se tokom 90-tih godina desilo u Srebrenici.

SANA

1234
6