Sjećanje na Srebrenicu u centru Pariza

Pariz-sjecanje-na-srebrenicu-2016U srcu Pariza, na platou ljudskih prava, poznatom trgu Trokadero, ispred Ajfelovog tornja, 10.07.2016. godine, je bilo mnogo skupina. Sve skupine su bile sa nekim ciljem. Neke da podrže nacionalni tim, druge da traže prava za svoj narod, a jedna mala skupina Bošnjaka da podsjeti na Srebrenicu, da kaže da neće nikada zaboraviti genocid u Srebrenici.

Dok se okupljena skupina Bošnjaka sjećala strašnih i krvavih 90-ih godina, brojni prolaznici su pomno razgledali transparente, slike i poruke. Mnogi su svojim mlađim objašnjavali šta se dešavalo u Srebrenici. Neki su je poredili sa Holokaustom, drugi sa Sirijom, Palestinom…, sa kojima Srebrenica dijeli bol i tugu.

Zvuci Srebreničkog inferna, koji se četvrtu godinu zaredom čuju svakog jula na pariškim trgovima, dokaz su da Srebrenica neće nikada biti usamljena i ostavljena zaboravu.

Šehidi Srebrenice su živi u našim srcima, majke Srebrenice su naše majke, Srebrenica je naša dova da se nikome i nikada genocid ne ponovi.

(Džemat Pariz)