PRVI KORAK U ISPRAVLJANJU NEPRAVDE PREMA ISLAMSKOJ VJERONAUCI

logo-iz-zeleni-600x300-1Agresija na Islamsku zajednicu 2007. godine, pored ostalog, imala je za posljedicu isključenje skoro stotinu vjeroučitelja iz osnovnih i srednjih škola, koji su islamsku vjeronauku veoma uspješno realizovali od njenog uvođenja u školski sistem Srbije. Na njihova mjesta su, na prijedlog paravjerske tvorevine, a uz blagonaklonost bivših ministara prosvjete, načelnika školskih uprava i direktora pojedinih škola, angažovana nestručna lica, sa neadekvatnim obrazovanjem, ali podobna da realizuju projekat razbijanja islamske vjeronauke čiji su inspiratori u visokim crkvenim krugovima, među srpskim akademicima i državnim činovnicima u prethodnim mandatima.

Brojna protestna pisma Mešihata, mirni skupovi ispred Gradske uprave Novog Pazara, te pozivi na bojkot vjeronauke, nažalost, prethodnih godina nisu dali značajnije rezultate.

Izborom za narodnog poslanika muftije Muamera Zukorlića, a posebno njegovim imenovanjem za predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, te ulaskom Bošnjačke demokratske zajednice u vladajuću većinu u Parlamentu, otvara se pitanje otklanjanja nepravde vezane za islamsku vjeronauku i vjeroučitelje. Nakon niza sastanaka sa predstavnicima nadležnih državnih organa, te brojnih aktivnosti muftije Zukorlića, Islamska zajednica dobija prve rezultate.

Odlukom ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Mladena Šarčevića, 40 vjeroučitelja Islamske zajednice u Srbiji vraćeno je u obrazovni sistem sa pravom izvođenja islamske vjeronauke.

Islamska zajednica se zahvaljuje narodnom poslaniku muftiji Muameru Zukorliću za uloženi trud uz uvjerenje da će kroz svoje dalje aktivnosti nastaviti da doprinosi otklanjanju i drugih nepravdi prema Islamskoj zajednici i bošnjačkom narodu.

Ovo je za Islamsku zajednicu pozitivan signal nakon dugogodišnjeg ignorisanja ovog i drugih problema i nepravdi koje su joj učinjene, uz uvjerenje da će u narednim školskim godinama islamska vjeronauka ponovo zaživjeti u svom pravom svjetlu očišćena od neprimjerenih sadržaja i nekompetentnih kadrova, koji su bruka za obrazovni sistem ove zemlje.

Šteta koja je nanijeta projektu vjeronauke prethodnih godina može se jedino ispraviti ako je uskoro u potpunosti budu realizovali školovani i provjereni vjeročitelji sa planovima, programima i udžbenicima legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji.

 

 

PREDSJEDNIK

 

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić