Hadžije doputovali u Medinu

viber-image4Sandžački hadžije koji su u Meki proveli dane hadža, u petak 16. septembra, nakon džume namaza su se zaputili prema Medini i stigli u večernjim satima.

Prvi dan u gradu Allahovog Poslanika je bio prilika za zijaret mezara i neposredan selam Allahovom miljeniku Muhamedu a.s. i dvojici halifa – Ebu Bekru i Omeru r.a., koji su ukopani u dijelu kompleksa Poslanikove a.s. džamije, te obavljanje namaza u njoj, koji je vrjedniji od 1000 namaza obavljenih u drugim džamijama.
U subotu, nakon jacije namaza upriličeno je predavanje za hadžije o znamenitostima Medine, koje je nakon uvodnog izlaganja mr. Enver ef. Omerovića održao student u Medini hfz. Sabahudin Jerebičanin, a na kraju se hadžijama obratio i dr. Rešad ef. Plojović, glavni vodič, ukazujući na važnost stalne svijesti o počasti kojom je Uzvišeni Allah darovao svakog hadžiju i obavezi na trajnu zahvalnost Uzvišenom Allahu na ovoj blagodati. Takođe, naglasio je da je s obavljenim hadžom svaki hadžija započeo novu etapu svoga života i otvorio novu, čistu, stranicu života, na kojoj će ponovo nastaviti pisati svoja djela, dobra i loša. Hadžijama je poručio da vode računa o svom ponašanju nakon hadža i povratka svojim kućama, jer su preuzeli težak emanet, koji ih obavezuje da budu primjer i uzor na koji se ostali ljudi trebaju ugledati.
Za nedjelju, nakon sabah namaza, predviđen je obilazak znamenitosti Medine.

viber-image3 viber-image1 viber-image5 viber-image2