“BOSNA SEMA” povukla uvakufljenje koledža u BiH

careva-dzamija-sarajevo-2Sarajevo, 10. oktobar 2016. (MINA) – Sredinom avgusta ove godine na adresu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini došlo je pismo namjere od strane rukovodstva BOSNA SEMA OBRAZOVNE INSTITUCIJE u kojem je iskazana spremnost da se imovina i obrazovne institucije koje su u njihovom vlasništvu i kojima oni upravljaju predaju Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u vlasništvo i na upravljanje. Nakon što su obavljene nužne konsultacije unutar najviših organa, Islamska zajednica je 01.09. 2016. godine uputila pismo „BOSNA SEMA-i“ u kojem se izražava načelna spremnost Islamske zajednice u BiH da se preuzme spomenuta imovina i obrazovne institucije te da se nastavi rad na razvoju istih na zadovoljstvo učenika i studenata, njihovih roditelja kao i društva u cjelini, navodi se u saopćenju za javnost kojim se danas oglasio Ured za odnose s javnošću Rijaseta. U ovom saopćenju se dalje navodi:

– U procesu pregovora sa rukovodstvom „BOSNA SEMA-e“ pokazalo se da je riječ o velikoj i vrijednoj imovini u kojoj je vršen veliki finansijski promet, te je Islamska zajednica procijenila da je nužno uvesti ovlaštenu revizorsku kuću, čiji bi revizorski nalaz bio osnov za dalji proces preuzimanja imovine i institucija „BOSNA SEMA-e“.

Na ovaj zahtjev Islamske zajednice „BOSNA SEMA“ je pismeno odgovorila da prihvata da se uvede revizorska kuća koja će uraditi revizorski nalaz u roku od trideset dana. Nakon što je odabrana revizorska kuća uz saglasnost obje strane, te nakon što je desetak dana vršen proces revizije, tačnije 03.10. 2016. godine na adresu Islamske zajednice stiglo je pismo u kome rukovodstvo „BOSNA SEMA-e“ obavještava Islamsku zajednicu da se oni povlače iz pregovora i da je time ovaj proces prekinut.

Islamska zajednica u BiH je bila spremna da ovaj proces uspješno privede kraju na zadovoljstvo učenika, studenata, njihovih roditelja i cijele društvene zajednice, stoji na kraju saopćenja.