Strategije u razvoju halal putničkih destinacija

halalDrugi dan manifestacije „Svjetski dan halala“ protiče kroz razne panele o halalu. Za ovaj dan planirana su tri panela i jedna prezentacija, na kojima će izlagači govoriti o svim prednostima halala, njegovom tržištu, očuvanju kvaliteta, te strategijama proširenja halal tržišta.

Tema prvog panela bila je „Turizam halal tržišta – trendovi i mogućnosti“. Moderator je bio Mark Dešam, predstavnik Halal kluba iz Belgije. Panelisti su bili: g-đa Dilek Olkun iz Halal organizacije u Njemačkoj, Petar Galović iz hrvatske kompanije Arabco projects d.o.o., Muhamed Kan iz Halal instituta u Australiji, Rijanto Sufjan – vlasnik Sufjan hotela u Indoneziji, kao i Ali Teherani – predstavnik Kiš free zone u Iranu. Velike su mogućnosti, složili su se panelisti, u halal svijetu. Halal kao novi, savremeni trend nudi velike mogućnosti pogodne i za ljude koji nisu muslimanske vjere. Mnogi od njih, ističe g-đa Dilek Olkun, uživaju boraviti u hotelima koji u potpunosti implementiraju halal standard, pa su apsolutno sigurni u halal hranu koju nude ti hoteli, znajući da je ona najkvalitetnija. Često predstavnice ljepšeg pola, iako nemuslimanke, zahtijevaju koristiti bazene u kojima se odvajaju muškarci od žena, što posjeduju brojni turski i iranski hoteli. Da bi ljudi prepoznali kvalitet i što više se odlučivali za halal standard, sve se mora podići na još veći nivo. G-din Rijanto Sofjan, vlasnik jednog od najprestižnijih hotela u Indoneziji, ističe da često njegovi uposlenici imaju razne vrste kurseva i edukacija o halalu, kako bi se uvodile inovacije u sistem halal djelovanja, kao i da bi se halal standard doveo na najveći mogući stepen. Muhamed Kan je stigao iz najudaljenije destinacije, iz Australije. On je govorio o greškama koje su mu se desile tokom implementiranja halal standarda, kako bi svi prisutni mogli uštedjeti vrijeme i novac da im se ne desi isto. Panelisti su zaključili da je halal turizam doživio ekspanziju u današnjem vremenu, te da se predviđa još veća popularnost ovog standarda, ali da se mora konstantno raditi na poboljšanju kvaliteta i samog standarda, kao i usluge i ponude.

Drugi panel nosio je naziv „Strategije u razvoju halal putničkih destinacija“. Moderator ovog panela bio je Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar. Panelisti su bili: g-din Mustafa Tugrul Firat – ekspert za kulturu i turizam u Turskoj, g-din Habib Muhamed – predstavnik fondacije islamskih finansija u Singapuru,  g-đa Sandra Holsinger – ispred kompanije Abakus turs iz Hrvatske, te Muhamed Eskudero Uribe iz Halal instituta u Španiji.

„Halal turizam je način na koji se razlikuje profil gostiju u Turskoj, što i jeste najveći izazov u našoj državi, pogotovu u ovom vremenu kada je usljed svih problema opala brojka posjete Turskoj“ – ističe Mustafa Firat Tugrul.

„Mnogi gosti žele halal, ali i među njima ima različitih prohtjeva, tako da mnogi od njih žele apsoluti tretman halala, u smislu da i posluga bude odjevena u skladu sa šerijatskim normama. Neki pak traže halal standard u ishrani. Nije tako jednostavno ni ugoditi gostima, iako se posjeduje halal sertifikat, ali je to pravo svih gostiju“ – navodi Muhamed Eskudero Uribe iz Halal instituta u Španiji. Iznenađujuća i jako pozitivna je činjenica, navodi g-din Eskudero Uribe, da države gdje su muslimani manjina, kao što je slučaj u Španiji, toliko se trude i daju podršku halal standardu.

Takav je slučaj i u Hrvatskoj, dodaje g-đa Sandra Holsinger, obzirom da i sama predsjednica daje punu podršku u svakom smislu da se implementira halal standard.

Nakon drugog panela uslijedila je pauza za podne namaz i odmor uz kahvu.

0123456