REAGOVANJE MEŠIHATA NA VJERSKE UVREDE NOVINARA DRAGOLJUBA PETROVIĆA

Znak 1_0 pozitiv i negativ

U svojstvu najviše legalne i legitimne institucije zadužene za zaštitu i afirmaciju vjere islama, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje vrijeđanje Kur'ana Časnog od strane novinara dnevnog lista Danas u tekstu „Fakultet za fantomske studije“ objavljenom na portalu N1 od 25.11.2016. godine, čime se demonstrira nepoštivanje elementarnih vrijednosti muslimana i izražava bezobzirno nepoštovanje prema pripadnicima islama.

U svojoj posvećenosti miru i stabilnosti na ovim prostorima, Mešihat smatra da ovakve uvrede predstavljaju varnice raspirivanja mržnje koja je na ovim prostorima mnogo puta dovela do sukoba sa nesagledivim posljedicama.

Sloboda govora jeste jedna od temeljnih vrijednosti čovjeka, ali ukoliko izađe iz okvira očuvanja međuljudskih odnosa gubi suštinu svoje vrijednosti.

Mešihat smatra neprihvatljivim način na koji je portal N1 odgovorio dekanatu Fakulteta za islamske studije umjesto da ljudskim izvinjenjem pokuša umanjiti posljedice čina novinara Petrovića, koji se oglasio upravo sa ovog portala.

Riječ mržnje i uvrede, ma koliko opravdavana, ne može donijeti dobro nikome. Lijepa riječ je sjeme dobra za sve ljude. 

Mešihat Islamske zajednice