Muftija Dudić održao hutbu u Dugoj Poljani

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 09.12.2016. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džamiji u Dugoj Poljani, Medžlis IZ-e Sjenica.

Obzirom da se nalazimo u mjesecu Rebiu-l-ewelu, muftija Dudić je i ovu hutbu posvetio Muhammedu s.a.v.s. između ostalog citiravši hadis koji glasi:
– Jednoga dana Poslanik s.a.v.s. sjedio je sa ashabima kada je jedan beduin došao i odmah ga upitao: „Kada je posljednji čas?“ Ovo je bilo pitanje koje Pejgamber nije volio, pa mu na to reče: „A šta si ti pripremio za Sudnji dan?“ Kaže beduin: „Nisam pripremio puno namaza, niti posta, niti sadake, ali imam jedno: Volim Allaha i Njegovog Poslanika.“ Na to mu Muhammed s.a.v.s. reče: „Bit ćeš sa onima koje voliš.“ Prenosliac ovog hadisa Enes r.a. kaže: „Allaha mi, ništa nas više nije obradovalo nakon našeg islama nego ove riječi: Bićeš sa onima koje voliš, a ja volim Allaha i Njegovog Poslanika, Ebu bekra i Omera i nadam se da ću biti sa njima, iako nisam učinio mnogo kao oni.“

  

Informativna služba Mešihata