Muftija Dudić održao hutbu u Minhenu: Savjeti Uzvišenog za uspješan život

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 27.01.2017. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džematu Fedžr u Minhenu.

Muftija se na hutbi prisjetio trenutaka osnivanja džemata Fedžr, te svih iskušenja i teških uslova u kojima je ovaj džemat nastajao. Nije krio svoje oduševljenje zbog ubrzanog širenja ovog džemata i kupovine prelijepih prostorija u kojima se danas nalazi.

Naravno, muftija Dudić je naglasio da ovaj džemat ne smije da se zadovolji svojim stanjem te uputio dovu Allahu sa mubarek minbera da ovaj džemat ubrzo nastavi sa širenjem svojih prostorija onako kako širi i broj svojih članova.

Jubilarni 280. broj Glasa islama, koji je izašao u znaku dvedesetogodišnjice od osnivanja, promovirao je muftija Dudić i pozvao sve vjernike da daju podršku ovom projektu.

Kroz poruke Časnog Kur'ana i hadisi-šerifa hatib je poručio prisutnim džematlijama:

– da ne dozvole da ih dunjaluk odvuče od osnova vjere i naše tradicije,

– da nikada ne zaborave da slave Gospodara i da nikada ne smiju Bogu Uzvišenom pripisivati druga, na direktan ili indirektan način,

– da čine dobročinstvo svojim roditeljima,

– da ne zapuštaju i zaboravljaju namaz i zekat,

– da zasnivaju porodice, šire ih, rađaju i odgajaju djecu,

– da bježe od harama, loših navika, zabranjenih mjesta, lošeg društva i da teže dobročinstvu,

– da budu pravi ambasadori islama u ovoj državi, da šire istinske vrijednosti islama i da se bore protiv onih koji ubijaju ljude na pravdi Boga pod plaštom islama, jer nam to Allah dž.š. savjetuje,

– da poštuju državu u kojoj žive jer ona poštuje njih,

– da brinu o siročadima, da budu pravedni, pošteni i da istinu govore,

– da nikada ne odustaju od vjerskih obaveza i dužnosti.

Predsjednik Mešihata je na kraju pozvao prisutne, naglasivši da svaki onaj koji se osjeća muslimanom dužan je doći na Večer Kur'ana koju ovaj džemat po prvi put organizira u Minhenu.

Informativna služba Mešihata