Večer Kur'ana u Minhenu

U Minhenu, po prvi put, manifestacija Veče Kur'ana u organizaciji džemata Fedžr. U prepunoj sali u kojoj se klanjaju zajednički bajram namazi i održavaju brojni vjerski skupovi, a u kojoj se u ovoj posebnoj noći tražila stolica više, nastupili horovi Fedžr i Nur uz učače Kur'ana hfz. dr. Haris ef. Hadžića, hfz. dr. Benjamin ef. Idriza, hfz. Anes ef. Mulića, hfz. Fuad ef. Seferagića, Haris ef. Kalača, Dženis ef. Mulića. Uz prisustvo Bošnjaka iz BiH, Sandžaka, Kosova, svojim prisustvom manifestaciju podržao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, te glavni imami iz Francuske, Beča, Njemačke, predsjednik ZSD za Evropu Mithad ef. Mujović, predsjednik SABA-e Šefadil Ličina, predsjednici brojnih džemata.

Ovo je, kažu, dokaz da bez obzira što su još davno napustili svoja ognjišta nisu zaboravili jezik, vjeru, kulturu, tradiciju.
Napominju da je za to zaslužna Islamska zajednica i njeni predstavnici koji svoju dijasporu ne zaboravljaju i da će ovakvih događaja biti još više.
Bošnjaci u Minhenu počašćeni da u svojim redovima imaju čovjeka koji je jedan od najzaslužnijih za njihovo jedinstvo na ovom području.
– Sretan i presretan što je ovoliki broj ljudi okupila riječ Allaha dž.š. To je dokaz da vjerničke, muminske duše žude za ljepotom i istinom Allahovog dž.š. govora. Zajedništvo, sloga i jedinstvo karakteriziraju Bošnjake u Minhenu. Nema te barijere, problema koje tako organizirani ne možemo savladati. Izbori za Vijeće stranaca dokaz su za to, jer je osam naših članova ušlo u Vijeće. I nećemo stajati, jer ako želimo izgraditi ljepšu budućnost naše djece moramo se jače organizirati – kaže, između ostalog, Izet ef. Bibić, glavni imam oblasti Bajern i imam džemata Fedžr.
Naglašava da su mediji prozor Bošnjaka u svijet.
– Imamo Sandžak TV našu originalnu  televiziju, pisani medij Glas Islama koji je napunio 20 godina postojanja. Nema zato više straha da bismo mogli gledati kroz pogrešne prozore koji su nam davali pogrešne informacije i trovali naše umove – kaže predsjednik džemata Fedžr zahvaljujući se prisutnima, pogotovo muftiji Dudiću koji, kako kaže, nijednog trenutka nije oklijevao doći bez obzira na sve obaveze.
Pune tri decenije u prvom saffu bošnjačke elite, poseban gost manifestacije u organizaciji džemata Fedžr.
– Hiljadu puta mašallah, šta drugo osim kur'anskim rječnikom reći za ono što slušamo večeras. Slušajući milozvučne glasove Kur'ana i gledajući ovoliki broj vjernika vraća me sjećanje u 70-te, 80-te kada su naši Bošnjaci počeli dolaziti ovamo. Mnogo je prošlo godina i štošta se promijenilo u svijesti muslimana. 90-tih ovdje gotovo da nismo imali gdje da se okupimo osim u mjestima koja ne priliče dostojanstvu muslimana. Napajam se onim što su naši muslimani pripremali sa svojim imamima u vremenima kada su nastajali naši džemati. Na imame koji nisu „pobrkali“ vjernici trebaju biti ponosni, kao i na svoju ulemu. Džemat Fedžr, neka ne zamjere drugi, organizirao je nešto posebno, a sve nastaje baš sa fedžrom. Izet-efendija je punih 14 god u džematu, a ovaj džemat je baklja 20 godina – kaže dr. Dudić  koji je efendiji Bibiću zbog njegovog doprinosa unaoređenju rada Islamske zajednice uručio zahvalnicu.
Trebamo ovakve džemate, trebamo svoju televiziju, a hvala svima – kaže dr. Dudić – za 99 hiljada eura koje je dijaspora prikupila za deset dana.
– Nisu nas uplašili, nisu nas okaljali, već što nas više ljute više zbijamo safove. Prolazimo kroz ono kroz šta su prolazile generacije u vrijeme Pejgambera i ashaba. Ono što je naša podrška su džemati, imami u dijaspori. Nikom vrata nećemo zatvarati, svima su otvorena, onima koji su otišli nećemo ih pitati gdje su bili i šta su radili. Dođite da radimo zajedno, naša je deviza – poručuje muftija Dudić.
Ovom manifestacijom počašćeni su i Nijemci jer je ovo primjer da je dobro imati komšiju muslimana koji čini dobro, poštuje tuđe, njeguje svoje.
– Očekujemo od Njemačke da prizna islam koji će biti jednako pravno tretiran kao i ostale religije u Njemačkoj – kaže dr. Dudić naglašavajući da je ovo istakao i njemačkom diplomati u Beogradu.

Na kraju manifestacija muftiji dr. Dudiću i hafzima Kur'ana predstavnici džemta Fedžr uručili su skromne hedije.