KUR'AN NIJE U SKLADU SA NAUKOM, VEĆ NAUKA U SKLADU SA NJIM

Na Sedmoj medicinskoj konferenciji u Dammamu, u Saudijskoj Arabiji, 1981. godine, dr. Mur je rekao: “Velika mi je čast što sam učestvovao u analiziranju kur’anskih ajeta koji govore o razvoju čovjeka. Sada mi je jasno da su ove informacije Muhammedu morale doći od Boga, Allaha, jer skoro sve spomenute informacije su mogle biti potvrđene jedino mnogo vjekova kasnije. To je meni dovoljan dokaz da je Muhammed bio Božiji poslanik!”

 

MEDICINA: MED – LIJEK ZA ČOVJEKA

Pčela sakuplja sokove sa raznih cvjetova i voćki i zatim se u njihovim tijelima pravi med, koji one kasnije odlažu i skladište u voštanim ćelijama. Ljudi dugo nisu znali da med nastaje u pčelinjim utrobama, a Kur’an je to spomenuo još prije 14 vjekova u sljedećem ajetu:

يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju. (En-Nahl, 69)

Danas smo svjesni ljekovitih svojstava meda. Rusi su u Drugom svjetskom ratu koristili med prilikom previjanja rana. Rana bi zacijelila, a tkivo ostajalo svježe, bez većih tragova posjekotine. Zbog gustine meda, nijedna se gljivica ili bakterija nije mogla razviti u rani.

Dramatična poboljšanja su bila vidljiva kod bolesnika od 22 neizlječive i Alchajmerove bolesti u engleskim bolnicama, koje je vodila medicinska sestra Kerol, koja je u tretmanima koristila propolis, supstancu koju proizvode pčele da bi svoje košnice zaštitile od bakterija.

Osoba koja pati od alergije na neku biljku treba uzimati med na bazi dotične biljke, da bi tijelo postepeno razvijalo imunitet na nju. Med je, također, bogat fruktozom i vitaminom K. Kur’anske informacije o medu, njegovom porijeklu i svojstvima naučno su mogle biti potvrđene mnogo vjekova nakon objavljivanja Kur’ana.

 

FIZIOLOGIJA: CIRKULACIJA KRVI I MLIJEKO

Šest stotina godina nakon objavljivanja Kur’ana, muslimanski naučnik Ibn Nafis je objasnio cirkulaciju krvi, a hiljadu godina nakon objave Kur’ana Vilijam Harvi je ovo objašnjenje prenio zapadnom svijetu. Ranije je bilo poznato da su crijeva digestivnog trakta zadužena za preradu hrane. Međutim, kur’anski ajet ih povezuje sa stvaranjem mlijeka. Da bismo mogli razumjeti taj kur’anski ajet, moramo najprije znati da hemijske reakcije počinju u crijevima, pa odatle supstance ekstraktovane iz hrane dospijevaju u krv kroz kompleksne procese. Krv te supstance prenosi do svih organa u tijelu, uključujući mliječne žlijezde, zadužene za proizvodnju mlijeka. Prostije rečeno, hranljive supstance dospijevaju u zidove tankog crijeva, odakle ih krv preuzima i prenosi do organa. Ovaj fiziološki aspekt moramo dobro razumjeti da bismo shvatili sljedeće kur’anske ajete:

وَإِنَّ لَكُمْ فِي الأَنْعَامِ لَعِبْرَةً نُّسْقِيكُم مِّمَّا فِي بُطُونِهِ مِن بَيْنِ فَرْثٍ وَدَمٍ لَّبَنًا خَالِصًا سَآئِغًا لِلشَّارِبِينَ

Vi imate pouku i u stoci: Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju. (En-Nahl, 66)

وَإِنَّ لَكُمْ فِي الأَنْعَامِ لَعِبْرَةً نُّسقِيكُم مِّمَّا فِي بُطُونِهَا وَلَكُمْ فِيهَا مَنَافِعُ كَثِيرَةٌ وَمِنْهَا تَأْكُلُونَ

I stoka vam je pouka: Mi vam dajemo da pijete ono što se nalazi u utrobama njezinim, i vi od nje mnogo koristi imate i vi se njome hranite. (El-Mu’minun, 21)

Opis proizvodnje mlijeka kod stoke, koji nam daje Knjiga stara preko 1400 godina, u potpunosti se slaže sa najnovijim saznanjima iz oblasti fiziologije.

 

EMBRIOLOGIJA: MUSLIMANI TRAŽE ODGOVORE

Jedna grupa muslimanskih učenjaka, pod rukovodstvom poznatog šejha Abdul-Medžida ez-Zindanija, sakupila je sve informacije iz Kur’ana koji se tiču embriologije i drugih nauka, kao i iz autentičnog hadisa, a zatim ih prevela na engleski jezik. Povodili su se za kur’anskim ajetom: Zato pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate vi! (El-Enbija, 7)

Sve informacije iz Kur’ana i vjerodostojnog hadisa su prikupljene, prevedene na engleski jezik, a zatim predočene profesoru Keit Muru, profesoru embriologije i šefu Odjeljka za anatomiju na Univerzitetu u Torontu u Kanadi. On danas važi za jednog od najvećih autoriteta na polju embriologije. Od njega je zatraženo da prokomentariše materijal koji su mu predočili. Nakon pažljivog analiziranja, prof. Mur je rekao da su informacije o embriologiji date u Kur’anu i vjerodostojnom hadisu savršeno podudarne sa najnovijim otkrićima iz oblasti embriologije, te da se ne kose sa njima ni na koji način. Dodao je da postoji nekoliko ajeta o kojima još ne može ništa reći – ni da su tačni niti da nisu, jer ni on sam nije došao do sličnih informacija, pa ih mora provjeriti. U vezi tih informacija još nije postojao nijedan naučni tekst niti studija.

Jedan od tih ajeta je sljedeći:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ

خَلَقَ الإِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ

Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od zakvačka! (El-Alek, 1-2)

Arapska riječ alek, osim što može značiti ugrušak, također ima značenje nečega što se zakači – poput pijavice.

Dr. Keit Mur nije imao saznanja o tome da li se embrion u početnom stadijumu ponaša i izgleda kao pijavica. Da bi to provjerio, počeo je proučavati rane stadijume razvoja embriona pomoću vrlo moćnog mikroskopa, a dobijene slike je upoređivao se dijagramom pijavice. Bio je zaprepašten tolikom sličnošću. Na taj način je saznao nove činjenice na koje su ga podstakle informacije iz Kur’ana.

Dr. Keit Mur je odgovorio na oko osamdeset pitanja koja se tiču podataka o embrionu spomenutih u Kur’anu i hadisu. Svaka informacija data u Kur’anu i hadisu se u potpunosti slaže sa najnovijim naučnim saznanjima. Prof. Mur je rekao: “Da ste mi sva ova pitanja postavili prije samo 30 godina, ne bih vam uz naučne dokaze mogao odgovoriti ni na polovinu pitanja.”

Na Sedmoj Medicinskoj konferenciji u Dammamu, u Saudijskoj Arabiji, 1981. godine, dr. Mur je rekao: “Velika mi je čast što sam učestvovao u analiziranju kur’anskih ajeta koji govore o razvoju čovjeka. Sada mi je jasno da su ove informacije Muhammedu morale doći od Boga, Allaha, jer skoro sve spomenute informacije su mogle biti potvrđene jedino mnogo vjekova kasnije. To je meni dovoljan dokaz da je Muhammed bio Božji poslanik!”

Dr. Mur je još ranije napisao knjigu Razvoj čovjeka. Nakon saznanja novih informacija iz Kur’ana, napisao je treće, dopunjeno izdanje iste knjige. Te godine je njegova knjiga dobila nagradu za najbolju medicinsku knjigu jednog autora. Knjiga je prevedena na nekoliko svjetskih jezika, a i koristi se kao udžbenik na prvoj godini studija embriologije.

Dr. Džo Leig Simpson, načelnik Akušerskog i ginekološkog odjeljenja na Medicinskom fakultetu Bajlor u Hjustonu, SAD, izjavio je: “Ovi hadisi, Muhammedove izreke, nisu mogle biti analizirane sa stanovišta nauke u VII vijeku. Ne samo da religija (islam) i nauka nisu u konfliktu već se pokazalo da religija (islam) može predvoditi nauku nekim svojim tradicionalnim tekstovima. U Kur’anu postoje informacije koje su dokazane mnogo vjekova kasnije, dokazujući da je Kur’an Božija knjiga.”

(Nastavit će se)

Glas islama 280, strana 53, R: PRIJEVODI, A: Autor: Dr. Zakir Naik; Preveo: Senad Redžepović