Reisu-l-ulema Kavazović na Samitu islamskih učenjaka: Muslimanske države su danas ovisne o stranim zemljama

Reisu-l-ulema Kavazović na Samitu islamskih učenjaka: Muslimanske države su danas ovisne o stranim zemljama

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u petak u obraćanju na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi istakao da je Turska kroz historiju bila uz Bosnu i Hercegovinu, izrazivši zahvalnost turskom narodu zbog podrške, javlja agencija Anadolija (AA).

“Nas u balkanskim zemljama, poslije Osmanskog carstva, pokušali su udaljiti od islamskog svijeta, a ponekad su u tome i uspijevali. Kasnije smo ostali vezani za ideologiju i režime. Bili smo pod pritiskom. Borimo se sada za svoju poziciju kao i za zaštitu svojih vrijednosti”, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Naglasio je kako se nakon napada 11. septembra u SAD-u muslimani u islamskim zemljama suočavaju s većim izazovima, podsjetivši na veliko nasilje i stradanja muslimana u Palestini, Iraku i Siriji.

Ipak, istakao je kako su se u posljednje vrijeme pojedine muslimanske zemlje okrenule jedna protiv drugih.

“Mi smo godinama živjeli u miru. Šta se to desilo odjednom da su sukobi eskalirali. Muslimanske zemlje baštine različite kulture… Sada svjedočimo vrlo dramatičnim događajima. Ranije nismo imali svađa i sukoba, ali nakon što smo izgubili vrijednosti, sukobi su se intenzivirali. Islamske zemlje su podijeljene, i sada smo u bespomoćnoj situaciji. Ljude ubijaju brutalno i pojavile su se krvoločne terorističke bande. Ljudima ne dozvoljavaju ni pravo na život, čime kaljaju vjeru islam”, rekao je Kavazović okupljenima na skupu.

Na kraju je napomenuo kako nije ostalo nimalo humanosti u ratovima koji se vode u musimanskim zemljama.

“Muslimanske zemlje tako danas nikako ne uspijevaju rješiti svoje probleme. Ovisne su o stranim zemljama, i to godinama tako traje.

Ako mi, kao islamske zemlje, masovno ne kažemo ‘stop’ ovim ratovima, masakr i tiranija će se nastaviti. Upravo to danas vidimo u Siriji, Palestini i mnogim zemljama.

Tijelo bebe koje smo vidjeli na turskoj obali je vrlo tužna slika. Potrebno je da napravimo jedan novi početak kako bi spasili Bliski istok od ovih događaja”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Svjetski samit islamskih učenjaka u Šanliurfi se nastavlja i u subotu.

(AA)