Povodom 10 godina džemata Vecikon upriličeno veče Kur'ana i ilahija

Učenjem Kur'ana hfz. Mutesil El-Azelia počelo je obilježavanje deset godina džemata “Sandžak” u Wetzikonu (Vecikon) u Švicarskoj uz prisustvo predsjednika Mesihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića, člana upravnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Ahmeda ef. Šarića, direktora Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malića, predstavnika vjerskih, kulturnih i nacionalnih organizacija, predsjednika džemata “Sandžak” iz Wetzikona Almira Husovića, kao i imamima i predsjednika džemata u Švicarskoj.

Na samom početku programa ašere je proučio hafiz Mutesil El-Azeli, koji je iz napaćene Sirije, a sada živi u Švicarskoj. Predsjednik džemata “Sandžak” Almir Husović poručio je da je nakon deset godina postojanja vrijeme da ovaj džemat ima svoje prostorije jer će jedino tako čvrsto stati na svoje noge. Zahvalio je Mešihatu koji šalje adekvatne kadrove ističući da djeca osim vjerske pouke pohađaju nastavu na bosankom jeziku te uz brojne sportske kulturne aktivnosti mogu se pohvaliti i bogatom bibliotekom.

Predstavili su se polaznici mekteba džemata “Sandzak”. Nekoliko ajeta u prijevodu iz sure Lukman pročitala je Dalila Husović. Ilahiju “Nad Sandžakom” izvela je Alisa Čelić. Nekoliko hadisa Allahovog Poslanika citirala je Anela Sejdović. Recitacijom se predstavio polaznik Bosanske škole Meris Maličević, iIlahiju “Dođi i pokaj se” izvela je Mirela Čelic. Svi su oni cvjetovi ovog džemata i ako Bog da naša svjetlija budućnost.

Gost iz Hinwila, sin Edina – člana ovog džemata, Ammar Ajdarpašić je 6. razred i osim redovne škole on je i u turskom internatu gdje uči Kur'an i o našoj lijepoj vjeri islamu. Predstavio se učeći Kur'an i izvedbom turske ilahije.

Sekretar VIOCA, Udruženja islamskih organizacija u Cirihu, podsjetio je da postoje od 1995. te da su 32 džamije pod njihovim krovom i da je mnogo toga urađeno, čak da djeca imaju pravo na tri slobodna dana u vrijeme Ramazana.

Predsjernik džemata Vecikon uručio je priznanja za trud koji je uložen da bi ovaj džemat funkcionirao, prvom i drugom predsjedniku ovog džemata Almiru Aljkoviću i Redžepu Zenoviću, što su bili preuzeli emanet da budu glavni nosioci ovog džemata, ne žaleći truda i dragocjenog vremena.

Nakon klanjanja akšama i osvježenja. Kur'an je učio hafiz dr. Haris ef. Hadžić, profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

U nastavku programa, osim hafiza Harisa, učešće su uzeli Ensar Latifović, svršenik Gazi Isa-beg medrese iz Novog Pazara, sada na studijama u Sarajevu, a učesnik je mnogih evropskih i svjetskih takmičenja gdje je bilježio zapažene rezultate. Također i Ajša Mekić, učenica druge godine Ženske medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara, koja je i polaznik Škole Kur'ana Časnog iz Novog Pazara, a koja je također uzela učešće na takmičenjima u učenju Kur'ana.

U obraćanju direktor Škole Kur'ana Časnoga iz Novog Pazara hfz. Irfan ef. Malić počašćen je što može dijeliti radosne trenutke prisjećajući se da je bio s džematlijama i kada su se radovali prije pet godina.
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, ujedno i izaslanik reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića, prenio je njegove selame i poruke. Također, pozvao je da zanijete da i ovaj džemat kupi svoj vakuf i više ne bude muhtač nikome. Dobra vijest je da ga je nakon posjete Bošnjacima s Kosova predsjednik džemata obavijestio da su već gledali prostorije koje će, ako Bog da, i kupiti. Pozvao je prisutne da učine sve da komšije osjete ljepotu islama u svom okruženju i lijepu vjeru. Uručio je zahvalnicu predsjedniku džemata Vecikon za odličnu suradnju, a program je završen dovom koju je proučio imam džemata “Sandžak” iz Vecikona Enes ef. Ibrović.

SANA – A.Sofić