USPJESI HAJRATA – Za tri mjeseca pet porodica useljeno u svoje kuće

U Ramazanu Hajrat uselio samohranog baba sa sinom u selu Mojstir. Za samo dva mjeseca sve je završeno. Miris iftara iz nove kuće Nedžata i Munira. A došli su i prijatelji, komšije, bratstvenici, jer bez bratstva nema ništa, što se pokazalo baš na primjeru Nedžata i Munira. Munirova i Nedžatova kuća je lijepa, opremljena, a oni konačno sretni zahvaljujući Hajratu i svim dobrim ljudima.

„Posebno zahvaljujem ljudima iz Sandžaka, Luksemburga, Bošnjacima iz Francuske, Frankfurta, Švicarske…, svima koji su dolazili, pomagali, davali, donirali“ – kaže Mirsad-ef. Bećirović, direktor CHR Hajrat.

Hajrat je na useljenje donio i Kur’an da babo i sin uče, da žive kako Knjiga nalaže.

Radost sa svima podijelio je i hafiz Jusuf iz Turske, kao i prof. Muhedin Latifović

Proučen je mvlud, ezan iz dvorišta porodice Ramić označio je iftar, a potom zajednička dova.

U mubarek mjesecu još jedna uspješno završena akcija Hajrata. Nakon useljenja baba i sina u Mojstiru, useljena i porodica samohrane majke Belme Čuturić u Velikoj Župi u Prijepolju.

Veliki događaj za Hajrat i sve dobre ljude.

„Želim da se zahvalim svima koji su dolazili, pomagali iz Novog Pazara, Prijepolja, Frankfurta, Švicarske, Njemačke, Luksemburga. Molim Allaha dž.š. da im ukabuli ono što su uložili u kuću za ovu porodicu, da im podari svako dobro i svaku sreću“ – kaže Mirsad ef. Bećirović, direktor CHR Hajrat

Sad i Kadir sa sestrama ima svoj dom. Suze su zamijenile radosnice, pa je sa sestrom, bratom i majkom konačno siguran. Odlikaši sad najavljuju još više pohvala iz škole. I u Belminoj kući kao i u Mojstiru organizirano je učenje mevluda, Kur’ana, salavata, tekbira s dovom na kraju za hairli useljenje.

Musafiri iz Turske i nakon Mojstira željeli su prisustvovati useljenju porodice.

Sad se i iz Belmine kuće širi miris iftara. Nema više vlage ni straha kako platiti kiriju, a pritom preživjeti.

Još jedna akcija Hajrata uspješno je privedena kraju. Četvrto useljenje u četiri mjeseca. Fuad Beganović i nana u svom domu.

Kuća je završena za samo tri mjeseca. Iz nikakvih uslova, da su čak i bez kupatila živjeli, a tek kažu šta su pacova našli kad su rušili staru kuću, do danas prelijepe kuće u kojoj je sve novo.

I nikome nije smetala vrućina pa su svi zajedno, i komšije, i prijatelji i rodbina došli na veselje.

Radost je za sve velika. Posebno za prvog čovjeka Hajrata koji je do zadnjeg izveo akciju.

Efendija Bećirović zahvaljuje prije svega Zajednici sandžačke dijaspore iz Holandije koji su i bili glavni pokretači akcije zajedno sa Hajratom i Medžlisom IZ-e Priboj na čelu s glavnim imamom Harun-ef. Eminagićem, kao i svim prijateljima, komšijama.

A kako tradicija i vjera nalažu, prilikom useljenja za Fuada i nanu na poklon Kur’an kako bi kuća i njeni žitelji imali svaki hair.

Iz kuće je dopiralo učenje Kur’ana, salavati, ilahije i dova za hairli useljenje.

Za samo tri mjeseca Hajrat je i petu porodicu uselio u novi dom. Završena je akcija za majku Hedu i bolesnog sina Anela. Kada smo ih prvi put posjetili nemoćna žena stajala na betonu kuće koju je sama počela i kad više nije mogla pozvala je Hajrat. Tada je krenula akcija. Ona njena izjava kada je ugledala blokove koje je Hajrat osigurao ostat će upamćena – da joj je to najsretniji dan u životu. Prošle godine krajem septembra Hajrat se odazvao na poziv komšije i Fikret-ef. Fijuljanina. Hvala svim donatorima iz Sandžaka i dijaspore.

Akcija je inače mnogo. Ipak, najveći projekt Mešihata i Hajrata su vakufske kuhinje, da nema gladnih u Sandžaku, koliko god je to moguće. Da nije vakufskih kuhinja mnogi ne bi imali nijedan obrok, čak ni hljeb.

SANA