Upriličena Bajramska akademija u Novom Sadu

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Novi Sad, drugog dana Kurban-bajrama, 2. septembra 2017.  organizirana je Bajramska akademija u novosadskom džematu Veliki Rit.

Na vakufskoj parceli u tom džematu, nakon podne namaza, upriličen je bogat vjersko-kulturni program u povodu Kurban-bajarama uz prisustvo nekoliko stotina vjernika iz ovog i drugih džemata novosadskog medžlisa.

Bajramskoj akademiji je prisustvovala delegacija Mešihata koju je predvodio predsjednik muftija Mevlud ef. Dudić, u društvu direktora CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirovića i direktora IU El-Kelimeh Malik ef. Nurovića.

Nakon što je izveden svečani program uz splet ilahija i kasida prisutne je u ime Medžlisa IZ Novi Sad poselamio i dobrodošlicu poželio glavni imam Fadil ef. Murati, a prigodnim vazu-nasihatom prisutnima se obratio predsjednik Mešihata koji je istakao da je došao u ovom mubarek kurban-bajramskom danu da podijeli radost bajrama sa muslimanima koji ovdje žive.

«I ako je ovdje u ovome mjestu najteža ekonomska situacija u državi, nismo danas došli ovdje što smo gladni ili žedni, već da prisustvujemo i uživamo u bajramskim radostima zajedno.»

Muftija Dudić je također istakao da gdje god ima muslimana tu ima i islama, te da je svako mjesto gdje žive muslimani radost za one sa kojima dijele taj prostor.

Zato ih je pozvao da budu primjer poštenja, iskrenosti i čestitosti u svom mjestu gdje žive, a da uvijek nose u svojim grudima islamske i imanske šarte.

Mešihat je obezbijedio za 500 djece uzrasta do 15 godina bogate bajramske poklone, kao i za sve njih u povodu početka nove školske godine knjigu «Moje najljepše dove».

Specijalno za tu priliku donijete su i poslužene su novopazarske mantije, te prinijeto 7 kurbana koji će biti podijeljeni siromašnima.

Džematski odbor sa imamom Veton ef. Zorjanijem potrudio se da obezbijedi za sve pristutne piće i bajramske poslastice.

Informativna služba