GDJE SMO MI U POGLEDU ODRŽAVANJA RODBINSKI VEZA

Jedan od puteva ka sticanju Božije milosti i zadovoljstva svakako jeste i održavanje rodbinskih veza. Nažalost, sve više smo svjedoci da se dosta našeg naroda udaljilo od ovog Allahovog dž.š. propisa, pa čak i mi koji za sebe kažemo da smo vjernici i klanjamo pet vakti namaza. Većina naših rodbinskih posjeta svodi se na bajramske obilaske od nekoliko minuta, u smrtnim slučajevima i slično.

Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi: “Čovjek se požalio Poslaniku s.a.v.s.:  ‘Allahov Poslaniče, ja imam rodbinu koju pazim, a oni meni ne uzvraćaju; činim im dobro, a oni meni zlim vraćaju i ignorišu me.’ Na to mu Poslanik s.a.v.s. reče: ‘Ako je tako kao što kažeš, ti si njima kao bolest koja ih pritiska. Allah će ti biti u pomoći sve dok ti budeš takav prema njima.'“ (Muslim)

U hadisi kudsiju, koji prenosi Abdurrahman ibn Avf, rekao je Poslanik s.a.v.s.: “Uzvišeni Allah dž.š. je rekao: ‘Ja Sam Allah i Ja Sam Milostivi (Rahman), stvorio Sam rodbinsku vezu (rahm) i dao joj ime po Svome imenu. Onoga ko je bude čuvao, pazio i održavao – Ja ću paziti i čuvati, a ko je bude kidao – Ja ću ga odbaciti.” (Buharija i Muslim)

Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je rekao: “Uzvišeni Allah je stvorio stvorenja, a kad je završio ustala je rodbinska veza i rekla: ‘Ustala sam tražeći od Tebe zaštitu od kidanja rodbinskih veza.’ Uzvišeni Allah joj reče: ‘Hoćeš li biti zadovoljna ako budem čuvao i pazio onoga ko tebe bude čuvao i pazio, a da odbacim onoga ko tebe ne pazi i ne održava?’ Rekla je: ‘Da, bit ću zadovoljna, Gospodaru moj.'” (Buharija i Muslim)

 

Čime se učvršćuje rodbinska veza

Evo nekoliko savjeta :

1) Dobročinstvom i materijalnim pomaganjem

Kada saznamo da imamo rođaka kome je potreban bilo kakav vid našeg dobročinstva u nekom njegovom poslu ili materijalna pomoć, budimo mi ti koji će se prvi odazvati i ubrzo ćemo vidjeti kako se situacija između nas popravlja i kako nam se srca zbližuju, jer ljudi po svojoj prirodi pamte i cijene ovakav vid pomoći i dobročinstava.

2) Interesovanjem za rodbinu i stanje svojih rođaka.

Jedan telefonski razgovor, jedna sms poruka sa pitanjem o zdravlju i materijalnom stanju, u radosti i žalosti, otvorit će, inšaAllah, vrata zbližavanja sa našom udaljeno rodbinom.

3) Prelaskom preko ispada i grešaka – praštanjem

Niko ne voli ljude poznate kao zlopamtila i one koji registruju svaku ljudsku pogrešku. Ali, zato je svugdje dobrodošao onaj koji prašta sebi nanesenu nepravdu, bilo kakav ispad ili neuzvraćenu posjetu. Takvom čovjeku se otvaraju vrata ljudskih srca i vrata njihovih kuća.

 4) Sprječavanjem ili uklanjanjem nevolja koje ih pritiskaju

Ako je našem rođaku na bilo koji način ugrožen život ili egzistencija, ako mu je povrijeđen ugled, ako je neko nasrnuo na njegovu imovinu ili porodicu, onaj ko se boji Allaha dž.š. i održava rodbinske odnose stat će u zaštitu svoje rodbine.

Imajmo na umu, ako nam neprijatelji islama uspiju razoriti porodicu i rodbinsku solidarnost, mi smo izloženi rastakanju našeg kompaktnog društva baziranog na čvrstim rodbinskim vezama.

5) Dovom

Sjetimo se svoga amidže, tetke, daidže i svih drugih rođaka i pomozimo im tako što ćemo moliti Uzvišenog Gospodara da im se smiluje i olakša im podnošenje životnih tegoba. Molimo Allaha dž.š. za svu svoju rodbinu, molimo Njega Uzvišenog da nam popravi naše međusobne odnose, budimo iskreni u tome, pa ćemo ubrzo brati plodove tih svojih dova za njih, a Allah dž.š. će popraviti naše međusobne odnose i spustiti svoju milost na nas zbog toga.

6) Osmjehom

Rekao je Poslanik s.a.v.s.: “Osmjeh bratu muslimanu je sadaka.”

Kad odeš svome rođaku u goste ili kada ga sretneš na ulici i pitaš ga o zdravlju njegovom i njegove porodice, ne budi tmuran i ljut, već blag i sa osmjehom punim raspoloženja. Tvoj osmjeh će u duši tvoga rođaka izazvati raspoloženje i dobrodošlicu.

7) Posjećivanjem u raznim prilikama

Ne treba poseban povod za posjetu svome bližnjem. Posjeta rođaku je uvijek dobrodošla, pogotovo ako joj je cilj učvršćivanje odnosa ili spajanje već pokidanih veza. Nije u redu posjetu planirati samo onda kad se u rodbini dogodi smrtni slučaj ili, pak, neko veselje. Neka te posjete budu radi Allaha dž.š. u svakoj prilici kada nađemo slobodnog vremena za to.

8) Nazivanjem selama

Rekao je Poslanik s.a.v.s.: “Čuvajte i pazite rodbinske veze, pa makar i sa selamom.”

 

Posljedice kidanja rodbinskih veza

1) Zabrana ulaska u Džennet onome koji kida rodbinske veze

Prenosi se da je Džubejr ibn Mut'im rekao kako je čuo Poslanika s.a.v.s.: “U Džennet neće ući onaj ko kida rodbinske veze.” (El-Buhari) Čak i ako su namaz, zekat, post, hadž i ostali ibadeti ispravni, u Džennet ne može ući onaj ko je zapostavljao svoju rodbinu.

2) Onaj ko kida rodbinske veze bit će udaljen od Allahove milosti

Biti udaljen od Allahove milosti je najveća nesreća i tragedija koja može zadesiti Allahovog roba. Uzvišeni Allah je u prethodno spomenutom hadisi kudsiju rekao: “Onaj ko bude čuvao i pazio rodbinsku vezu, Ja ću njega paziti i čuvati, a ko je bude kidao, Ja ću ga odbaciti.” (Buharija i Muslim)

3) Neće biti primljena djela onoga ko zapostavlja rodbinu

Od Ebu Hurejre r.a. prenosi se: “Čuo sam Poslanika s.a.v.s. da kaže: – Čovjekova djela se izlažu uoči petka, a djela osobe koja kida rodbinske veze se ne primaju.” (Ahmed)

 

ISLAMIJET, Džemil Destanović, strana 45, Glas islama 285