Obilježeno 25 godina od zločina u Sjeverinu

Dvadeset i pet godina je otkako su pripadnici srpske paravojne jedinice “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića, oteli 16 Bošnjaka koji su iz Sjeverina autobusom pošli na posao u Priboj. Dvadeset i pet godina kasnije pravda još nije zadovoljena. Dvadeset i pet godina kasnije pronađeno je tijelo samo jedne žrtve, a želja porodica je da pronađu kosti svojih najbližih, klanjaju im dženazu i pronađu tako duševni mir, jer životni, kako kažu, nisu imali.

Sjeverin, mjesto koje miriše na šehide još nije pronašlo svoj smiraj, a država ne čini ništa, ističu članovi porodica žrtava.

Suru Ja Sin za duše nevino stradalih proučili su imami hfz Haris ef. Hadžić, hfz Irfan ef. Malić i Kemal ef. Jusufović.

Pored članova porodica žrtava, te lokalnih predstavnika, imama, obilježavanju 25-to godišnjice od zločina u Sjeverinu prisustvovali su i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik BKZ-a dr. Admir ef. Muratović, državni sekretari Edin Zećirović i Zaim Redžepović, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić, glavni imam medžlisa IZ-e u Novom Pazaru Asmir ef. Crnovršanin, te drugi predstavnici javnog, političkog i kulturnog života.

Predsjednik organizacionog odbora Omer ef. Hodžić ispred porodica žrtava obratio se prisutnima riječima da nije lahko četvrt vijeka stajati na ovom mjestu i čekati da se nađu posmrtni ostaci nevino stradalih. Zahtjev je jednostavan, pronaći posmrtne ostatke da bi se klanjala dženaza, a porodicama da se izvrši reparacija i nadoknadi bar malo za sve što su preživjeli i pretrpjeli. To je zahtjev, ističe on, od kojeg se nikada neće odustati. “I dalje smo mi Bošnjaci građani drugog reda, jer su naše žrtve zapravo žrtve drugog reda”, navodi Omer ef. Ni Bosna nije priznala status šehida rata, niti je Srbija priznala status žrtava rata stradalim civilima – to je strašan udarac, završava Hodžić.

Ispred Fonda za humanitarno pravo Relja Radosavljević istakao je da se devet godina čekalo na odgovor zahtjeva za naknade štete porodicama ubijenih, te da se nakon devet godina taj zahtjev odbio.
“Godinama smo svjedoci da nema volje ni sa državnog vrha niti od stranih nekih ljudi da se prizna ovaj zločin, a ono što je u posljednje vrijeme slučaj jeste da se zločinci veličaju, a žrtve vrijeđaju i omalovažavaju ili polako nestaju”, ističe on.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović naveo je da je ovaj spomenik izgrađen u Sjeverinu spomenik spajanja i sjećanja na žrtve, koji nikog ne izdvaja. “Danas po prvi put imamo predstavnime republičke vlasti. Hajmo to iskoristiti i ispraviti sve nepravde. Ako dođemo do istine, doći ćemo i do pravda, a tako i do pomirenja”, ističe Rvović.

Predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović obratio se prisutnima.

“Danas je 25 godina i prilika je da još jednom pozovemo na pravdu, jer kako čusmo, oni istinu ne žele čuti niti zločin priznati”, rekao je Muratović.

Čim se ne učini ništa da se dokaže istina, čim se ne kazne oni koji su krivi, onda se desi da pojedini činovnici državnih ustanova pomisle da mogu da rade šta hoće, pa se osile, što rezultira ubistvom mladića u Tutinu, podjseća Muratović.

“Nemojte nam se igrati sa inteligencijom, mi znamo da je ovaj zločin planiran. Mi hoćemo da gradimo zajedničku budućnost, ali mi nemamo pravo da u ime žrtava ikome opraštamo. Tek kada se nađu posmrtni ostaci i klanja se dženaza žrtvama, vjerski predvodnici tada će imati kapaciteta za dalje. Mi Vas nećemo moliti, ali neka vam je na čast ono kako se vi ophodite prema žrtvama”, završio je Muratović.

Glavni imam medžlisa IZ-e u Priboju Harun ef. Eminagić poselamio je i pozdravio sve prisutne.

Ovo godišnje doba je za Pribojce najtužnije godišnje doba. Izgleda da ono nije samo za pjesnike i umjetnike inspiracija, već je bilo i za neke bolesne umove da u glavama smisle i onda u djelo sprovedu ovaj zločin, i to ne nad vojnicima, već nad nedužnim civilima koji su u Pribo krenuli da zarade koru hljeba svojoj porodici”, navodi on.

“Ako u našoj državi jedan život vrijedi 600€, a do te odluke niti jedan euro, čemu da se onda nadamo? Dok god šute oni koji treba odgovor da daju, ne liči na dobro stanje u državi”, završio je Eminagić.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima sa dovom da Uzvišeni Gospodar podari svima snage da bidu graditelji, a ne rušitelji. Da budemo od onih koji pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla.

“Ono što je klijalo u prokletom šejtanu živjet’ će do Sudnjeg dana u onima koji su prihvatili da slijede njegov put”, navodi Muftija.

Primjer nas i drugih treba biti kao primjer braće Habila i Kabila.

Habil je rekao bratu: “Ako ti podigneš ruku na mene, ja neću podići ruku na tebe”, to znači, dodaje Muftija, da trebamo širiti ljubav, a ne mržnju, da trebamo biti graditelji, a ne rušitelji.

“Najpribraniji među nama je onaj koji ima najveću svijest o sopstvenoj ulozi na zemaljskoj kugli”, rekao je Muftija.

Samo je na ahiretu, dodaje Muftija, apsolutna pravda. Tamo će ubijeni biti sudija ubici.

Poruka muftije Dudića je da živimo u sreći i zadovoljstvu, zajedno – jedni sa drugima.

Nakon obraćanja prisutnih, uslijedilo je podsjećanje na imena ubijenih, te učenje fatihe.

U mjestu Mioče sa mosta spušteno je u Lim 19 ruža kao simbol za 19 nevino stradalih ljudi.

U nastavku više fotografija.

Izvor: SANAPRESS.info