Povodom 12. rebiu-l-evvela upriličena manifestacija “Volimo te ja Resulallah”

 

Povodom 12. rebiu-l-evvela u Domu kulture u Novom Pazaru upriličena je manifestacija “Volimo te ja Resulallah” u organizaciji medrese Gazi Isa-beg. U programu su učestvovali učenici Medrese, koji su prisjećajući se događaja iz života Allahova Poslanika izveli prigodan vjerski program.

Manifestacija je otpočela kur'anskim ajetima koje je proučio učenik Medrese Besar Latifovic.

Program je vodila maturantica Medrese Zehada Zeković

U svojstvu domaćina i organizatora prisutne je poselamio direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović.

“Za sve nase probleme, nedoumice i dileme rjesenja mozemo naći u sunnetu i primjerima iz zivota Allahovog Poslanika a.s., kojeg Uzvišeni Allah na najljepši način odgojio, učinivši ga najboljim uzorom vjernicima” kazao je dr. Plojović.

Zahvalio je prisutnima i Bošnjacima Sandžaka na brizi i podršci koju pružaju Medresi, ističući da imaju pravo ponositi se svojom Medresom i njenim učenicima, te da će Medresa uvijek biti sa svojim narodom i opravdavati ukazano povjerenje”

Manifestacija je obogaćena recitacijama koje govore o životopisu Poslanika s.a.w.s., ilahijama i kasidama koje su izveli učenici muških i ženskih odjenjenja Medrese “Gazi Isa beg”.

Prisutnim se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji ističe da su na ovoj manifestaciji potvrđene prave vrijednosti ove ustanove ali i da ovakvim minifestacijama pokazujemo ljubav prema Allahu dž.š. i Poslaniku a.s.

“Ovo večeras je bila manifestacija dostojanstva, ponosa i ljepote. Mi se na ovaj način i u ovom mjesecu prisjećamo života našeg Poslanika a.s. ali ga ne zaboravljamo ni u drugima mjesecima.” kaže dr. Dudić.

On dodaje da je učenje mevluda vid iskazivanja poštovanje prema Poslanik a.s. koga slijedi a dobro se zna da muslimani samo Allah dž.š. mole, Njemu se na sedždu pada, od Njega se zaštita traži, jer je to sunnet i tako je radio i naš Poslanik a.s – ističe muftija Dudić.

Muftija najavio će se manifestacija održati i u ostalim gradovima, kako bi obnovili sjećanje o životu Poslanika s.a.w.s..

Manifestacija završena dovom koju je proučio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić, Foto: R.Zećović