Mlađe jaslice

U ulici Rifata Burdževića, u dvorištu Hajrudin džamije, nalazi se prelijepa zgrada koja je dugo godina vakufsko dobro. U njoj je vrtić “Reuda”. Jaslice su otvorene 2007. godine, a godinu dana kasnije odvojena je mlađa jaslena grupa uzrasta do 2 godine od starije grupe uzrasta od 2-4 godine.

Prvu grupu vode dvije vaspitačice: Edina Baćićanin i medicinska sestra Dženisa A. Hanuša, a drugu grupu vaspitačice Mihrija Klimenta, Azra Džanković i Merima Marovac. Tu smo da svojom pažnjom i ljubaznošću pomognemo djeci i roditeljima da se što prije naviknu na novu okolinu, tj. vrtić. Kada nam djeca pređu iz mlađih jaslica sa njima nastavljamo razvoj motornih, manipulativnih vještina i sposobnost koordinacije jer na taj način pomažemo djeci da aktivno istražuju svoju okolinu, što ono i čini sa velikim interesovanjem i zadovoljstvom.

Također, sa njima radimo i na razvoju jezika i govora da dijete na što bolji način iskaže svoje želje i misli. Djeca se susreću sa osnovnim pojmovima o islamu. Imaju razne aktivnosti od igre, gimnastike, do učenja ilahija i sura.

Pored fizioloških potreba, dijete ima specificne socijalne i emocionalne potrebe koje se moraju zadovoljiti. Kod djeteta se tada stvara dobro raspoloženje.

Sve je podređeno njima u želji da im u toku boravka vrijeme bude popunjeno i da im što manje nedostaju roditelji. Borave u prostranoj i osvijetljenoj prostoriji u okviru koje se nalazi spavaona gdje naši mališani odmaraju.

Higijena je na zavidnom nivou. Stalno se peru posteljine i generalno se čisti.

Što se tiče ishrane, ona je raznovrsna i bogata vitaminima. Svako dijete ima doručak, užinu i glavni obrok. Također dobija voće, mlijeko i čaj.

Broj djece u ovoj grupi dostigne čak i do 40, što nam govori da su roditelji zadovoljni nama i našim radom. Nama vaspitačicama je najvažnije kada nas dijete vidi da njegovo lice okiti osmjeh i da se raduje dolasku u vrtić. Tada znamo da ispravno postupamo i da smo djecu dobro pripremili za sljedeću grupu.

 

Glas islama 286, strana 9, Merima Marovac