„Dječija nedjelja“ obilježena u vrtiću Revda

 

U prvoj nedjelji oktobra tradicionalno se održava manifestacija „Dječija nedjelja“. I naš vrtić Reuda je i ove godine održao niz aktivnosti kako bi na što prigodniji način obilježili ovaj jedinstven događaj u kojem djeca bivaju, i u oficijelnom smislu, u centru pažnje.

Manifestacija „Dječija nedjelja“ se, kao što je rečeno, svake godine održava u oktobru sa ciljem skretanja pažnje javnosti na djecu i mlade, na dijete kao nosioca prava, na potrebe djece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala.

Glavna aktivnost u povodu ove manifestacije bila je posjeta mališana koji pohađaju naš vrtić u centralnom odjeljenju na Paricama svojim vršnjacima u novoosnovanom objektu Gornji Lug gdje su djeca izvela prigodan program i uručila svojim drugarima „sliku-čestitku“ koju su sami crtali.

Prigodan program koji su izveli ovom prilikom sastojao se od učenja ilahija, citiranja kur'anskih ajeta, kao i pjesama prikladnog sadržaja.

Osnovni cilj bio je druženje djece kroz koje bi oni razvili osjećaj zajedništva, kolegijalnosti, gdje se njihovi individualni potencijali kroz različite programe veoma uspješno afirmišu.

Nakon programa mališani su dobili priliku da jedno vrijeme provedu u onome što oni najviše vole, u igri, a prostor oko džamije koja se nalazi u neposrednoj blizini dječijeg igrališta zaista pruža nesvakidašnji prizor gdje se napravio spoj između korisnog učenja vjere sa pauzama za kvalitetno opuštanje kroz igru.

Ono što je važno istaći jeste da je ova posjeta, ali i način rada u novootvorenom odjeljenju u Gornjem Lugu potvrdio renome koji uživa naša ustanova imajući u vidu veliki broj polaznika koji je u rekordnom roku popunio sve kapacitete.

Ova činjenica još jednom potvrđuje općeprihvaćeni zaključak roditelja, ali i učitelja i nastavnika, koji u daljem procesu obrazovanja rade sa našim polaznicima, da je predškolska ustanova Reuda, koja djeluje u okviru Mešihata IZ-e u Srbiji, najprestižnija institucija ovog tipa u regionu, a slobodno možemo kazati i šire.

 

Glas islama 286, strana 14, Msc Amela Muratović

Uoči početka nastavne 2017/18. godine održano je ukupno trideset roditeljskih sastanaka u svim odjeljenima i grupama predškolske ustanove Reuda. Na sastancima je pored vaspitača grupe prisustvovao i upravnik ustanove. Roditeljima je upravnik predstavio rad, značaj i ulogu koju Reuda  ima u odgojno-obrazovnom radu u Novom Pazaru i Sandžaku. Govorio je i o oblastima koje će se izučavati u ovoj školskoj godini, s naglaskom na četiri ključne oblasti rada:

 • realizacija nastavnog plana i programa
 • organizacija prijevoza djece
 • kvalitet ishrane djece
 • održavanje higijene prostorija u kojima borave djeca

 

U daljem izlaganju upravnik je upoznao roditelje sa njihovim i dječjim pravima i obavezama. Pozvao je roditelje na saradnju tokom godine kako bi uspjeh njihove djece bio što bolji. Na kraju se zahvalio na povjerenju koje su roditelji ukazali ovoj ustanovi i obećao da će im se kolektiv Reuda odužiti na najbolji način tako što će postaviti čvrste temelje islamskog odgoja njihove djece i u potpunosti ih osposobiti za polazak u školu.

Vaspitačice su govorile o planu i programu i naglasile da će se ove godine izučavati sljedeće nastavne oblasti:

 • gajenje islamskog identiteta
 • razvoj govora
 • matematičke aktivnosti
 • likovne aktivnosti
 • muzičke aktivnosti
 • fizičke aktivnosti
 • vjerske aktivnosti

 

Na kraju, roditelji su iznosili svoje utiske, postavljali pitanja i izrazili zadovoljstvo što su sveobuhvatno i adekvatno informisani o svim aspektima rada odgojno-obrazovne ustanove Reuda.