Majka sviju nas je jedna jedina legalna i legitimna Islamska zajednica  

Glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir-ef. Crnovršanin

BIOGRAFIJA

Asmir-ef. Crnovršanin rođen je 04.07.1982. godine u Novom Pazaru od oca Mustafe i majke Đuke.  Osnovnu školu Vuk Karadžić završio je u Novom Pazaru. Upisuje Medresu „Gazi Isa-beg“ 1998. godine koju okončava  2002. Nakon nje odlazi u Siriju, u Damask, gdje uči jezik i upisuje Šeriatski fakultet na Univerzitetu „Fethul islami“ koji završava 2008. godine. Vraća se u Sandžak i stavlja se na raspolaganje Mešihatu IZ-e u Srbiji gdje biva imenovan u Medresi za vaspitača, a odmah nakon toga i za imama Skender Kelebi – Melajske džamije gdje je i dan-danas. Godine 2010. imenovan je na dužnost upravnika dječijih ustanova Reuda i Vildan koju obnaša godinu dana. U Medresi je postavljen za pomoćnika direktora za nastavu, a ujedno i za predavača na predmetu fikh u muškom i ženskom odjeljenju. Od strane Mešihata 2014. godine imenovan je za v.d. glavnog imama, da bi 2015. godine dobio mandat glavnog imama u Medžlisu IZ-e Novi Pazar od četiri godine. Postdiplomske studije upisuje na Fakultetu za islamske studije 2016/17. koje privodi kraju. Oženjen i otac troje djece.

Mi vjernici imamo dovoljno resursa, kapaciteta i snage da možemo sami rješavati pitanja. Ne trebamo čekati da nam pitanje apsolutnog jedinstva Islamske zajednice na teritoriji Srbije rješava politika ili država već mi. Kao što smo razgovarali sa ovim džematima i povratili ih, pozivam i ostale džemate koji i dalje djeluju van sistema Islamske zajednice, konkretno van sistema Medžlisa IZ-e Novi Pazar, da se vrate i razgovaramo jer sve su predrasude dok ne razgovaramo. Nadam se da ćemo uz razgovor naći rješenje koje će biti dobro za sve nas jer jedinstvo Islamske zajednice nema alternativu, ali jedinstvo bez određenih odricanja i priznavanja pogrešaka neće moći doći na snagu. Poslanik kaže: „Ko prizna grijeh Allah će mu oprostiti.“ Kada Allah oprosti ko je onda glavni imam, muftija ili neko drugi da mu ne oprosti?

 

Koje su svakodnevne obaveze glavnog imama ovako velikog medžlisa?

Asmir-ef. Crnovršanin: Glavni imam je zadužen da organizuje vjerski život na teritoriji svoga medžlisa u vidu vjerskih aktivnosti od dnevnih namaza, preko džuma namaza, hutbi, mektebske nastave, predavanja za žensku i mušku populaciju, održavanja raznih vjerskih aktivnosti i programa, obilježavanja bitnijih hidžreskih datuma u našem kalendaru. Imam je zadužen da koordinira sa imamima i hatibima, kao i sa mualimama, cjelokupan vjerski život koji se odvija na teritoriji jednog medžlisa, konkretno u ovom slučaju Medžlisa IZ-e Novi Pazar.

 

Novopazarski medžlis je u velikoj ekspanziji – gradi se veliki broj džamija, skoro svakog mjeseca ili se postavlja kamen temeljac ili se otvaraju džamije. Otkud takav trend?

Asmir-ef. Crnovršanin: Medžlis IZ-e Novi Pazar je najveći medžlis na području Islamske zajednice u Srbiji i biti na njegovom čelu velika je privilegija, a ujedno i velika obaveza. Do osnivanja Mešihata 1993. godine Medžlis IZ-e Novi Pazar imao je 17 džamija. Od tada do danas napravljen je veliki broj džamija, dva puta više nego što je bilo tada i svake godine se polaže kamen temeljac i otvaramo jednu ili dvije džamije na području našeg medžlisa. Novi Pazar je, kao što znamo, najveći grad u Sandžaku i ima budućnost, a ta budućnost je omladina. Omladina u islamu ima veliki značaj jer uvijek i u vremenu Poslanika s.a.v.s. omladina je bila ta koja je pomagala islam i borila se na njegovom polju. Poslanik a.s. je u jednom hadisu rekao : „Potpomognut sam omladinom.“ Od tada sve do danas i ako Bog da do Sudnjega dana omladina će biti stožer opstanka islama na ovim prostorima, naravno ne zapostavljujući i one vrijedne naše starije džematlije koji su mudriji, pametniji i iskusniji. Kada spojimo mladost i iskustvo dobijamo ovo što danas imamo na području Medžlisa IZ-e Novi Pazar i cjelokupnoj Islamskoj zajednici u Srbiji. Obzirom da imamo kvalitetnu omladinu i džemat, potreba za izgradnjom vjerskih objekata je sve veća kako bismo pokrili vjerski život na teritoriji cijelog medžlisa. Posebno ova ekspanzija i trend izgradnje novih džamija u svakom naselju dobija na značaju od 2007. godine kada su pojedini nečasni imami istupili iz redova Islamske zajednice u sprezi sa lokalnom i državnom politikom i tada izvršili agresiju i pocijepali jedinstvo Islamske zajednice. Od tada vjernici vide gdje je pravi put i sve više se javljaju Islamskoj zajednici i u saradnji sa njom ovdje u Novom Pazaru za ovih 10 godina, hvala Gospodaru svjetova, uspjeli smo da napravimo 15 džamija. Sada imamo više džamija nego onda kada su se oni odvojili 2007. godine.

 

Iako ima toliko džamija potrebe su sve veće i veće. Na džumama je gužva u svakoj džamiji. Kolike su potrebe Novog Pazara kada su džamijski objekti u pitanju?

Asmir-ef. Crnovršanin: Novopazarski medžlis je veliki medžlis i najveći na teritoriji Islamske zajednice u Srbiji i sve više se ukazuju potrebe za novim džematima i džamijama, što vjernici primjećuju i shvataju i žele da sebi i svojoj djeci olakšaju kada je u pitanju vjera i prakticiranje vjerskog života u svome mjestu i zbog toga je aktuelna ekspanzija izgradnje džamija u saradnji sa Islamskom zajednicom. Džematlije se  dogovaraju, zakazaju, uvakufljuju, prave i grade Allahove kuće u svome mjestu i svojim selima kako bi olakšali svojoj omladini da na najlakši način iskazuju pokornost Allahu dž.š.  Obzirom da su postojeće džamije na džumama i Ramazanom prepune, javlja se potreba za izgradnjom novih džamija. Iz godine u godinu javljaju se novi vakifi sa novim uvakufljenjima i u saradnji sa Islamskom zajednicom i Medžlisom IZ-e Novi Pazar trudimo se da kada pravimo džamiju da je izgradimo kvalitetno i postignut je određeni standard u izgradnji Allahovih kuća. Nisu to više samo klasične džamije, već kada ih gradimo trudimo se da one imaju uslove i za odgojno-obrazovni život, pa se u sklopu njih prave prostorije za dječije ustanove Reuda i Vildan, za Školu Kur'ana Časnog, gasulhane za potrebe opremanja umrlih za ispraćaj sa ovoga svijeta. Možemo reći da smo izašli iz trenda gradnje džamija gdje su one samo služile da se u njima klanja i moli i katkada održi neko predavanje. Svaka džamija se danas pravi kao omanji islamski centar gdje obuhvata vjerski segment, obrazovni i kulturni život u džamiji kako bi omladina mogla sebe da pronađe u ovom XXI stoljeću kao dio toga džemata i tu se okupljati, razgovarati, učiti i obrazovati se na kvalitetan način. Danas imamo obrazovan i odgojen džemat koji radi na svome kvalitetu sa svojim imamima i Islamskom zajednicom i zbog toga su ovi rezultati danas i vidljivi.

 

Možete li da napravite paralelu između omladine od prije 15-16 godina i ove današnje, ima li razlike?

Asmir-ef. Crnovršanin: Nekada nismo ni svjesni koliko je za historiju kratak period od 50 ili 100 godina, a koliko je za nas dug period od 15 ili 20 godina. Kada uporedimo vrijeme prije 15 ili 20 godina na teritoriji Medžlisa IZ-e Novi Pazar, kada sam naprimjer imao 15 godina, u džamiji smo mogli vidjeti većinu starijih i zrelijih džematlija, a mi djeca i tadašnji omladinci bili smo manjina. Danas se taj trend promijenio i u džamiji je obrnuta slika – većina je omladine i to nam je garancija da, kada je u pitanju prije kvalitetan vjerski život na cijeloj teritoriji Islamske zajednice, nećemo imati problema. Rezultat svega toga je ova ekspanzija izgradnje, uvakufljenja i svi uspjesi koje niže Islamska zajednica u posljednjih nekoliko godina.

 

Koliko trenutno ima džamija i koliko treba imati u bližoj budućnosti?

Asmir-ef. Crnovršanin: Broj džamija u Novopazarskom medžlisu je 56 aktivnih u kojima se odvija vjerski život. Na teritoriji Medžlisa gradi se još pet džamija. Novi Pazar je grad od preko 150.000 stanovnika i zaslužuje puno veći broj džamija. Rekli smo da su nam džamije prepune, naročito one u centru grada u Ramazanu i na džumama tako da Novi Pazar treba još džamija. Mi smo za posljednjih deset godina napravili 15 džamija. Jednom prilikom je muftija Zukorlić rekao da Novi Pazar treba imati 100 džamija, a kako smo krenuli ovim intenzitetom i u ovih deset godina napravili 15 džamija na teritoriji Medžlisa, nadam se da ćemo, ako Bog da, tu brojku skoro i ostvariti. Imamo 56 džamija koje su aktivne i pet koje su u izgradnji i brojka od preko 60 džamija je tu. Ta cifra ide ka tih stotinu džamija i takvim tempom ćemo umanjiti gužvu koja se pravi na tim heftičnim i godišnjim aktivnostima, Ramazanom, bajramima i teravih namazima. Mi se ne brinemo zato jer nam se javljaju vakifi i svijest vjernika raste. Svaku džamiju koju gradimo podižemo kvalitetno i dobro. Ako imamo dobar džemat imat ćemo i džamiju, jer džemat je taj koji je gradi i koji će sutra da je održava. Uz dobrog imama tu je uspjeh i jedinstvo. Dobar džemat i imam u saradnji sa Islamskom zajednicom daju uspjeh na ovom, a ako Bog da i na budućem svijetu.

 

Prije nekoliko dana muftija Dudić uručio je sredstva prikupljena na sedžadi za izgradnju džamije u Južnom Sandžaku na Bihoru. Novopazarski medžlis je učestvovao u toj pomoći i svi medžlisi u okviru Islamske zajednice međusobno se pomažu u razvoju?  

Asmir-ef. Crnovršanin: Novopazarski medžlis je najveći na teritoriji Islamske zajednice u Srbiji i sve se vrti oko njega kada su u pitanju vjerske i društvene aktivnosti, kao i socijalne i humanitarne pomoći drugima. Otvoreni smo za saradnju sa ostalim medžlisima u našem okruženju, kao i medžlisima koji su u unutrašnjosti Srbije. S vremena na vrijeme dolaze nam dopisi za postavljanje sergija u cilju pomoći tim džematima, naročito onim ugroženim džematima na rubnim djelovima države u kojoj živimo. Ne samo u okviru ove države već i kada je u pitanju cjelovitost Sandžaka. Spomenuli smo sedžadu za izgradnju džamije u Bihoru. Kada je u pitanju izgradnja džamija džemat ne žali sebe i ovo je bila kvalitetna i uspješna sedžada koja će, nadam se inšallah, pomoći stanovnicima Južnog Sandžaka da dovrše ono što su započeli. Medžlis je tu kada je u pitanju prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, jer 2/3 ovih davanja dolazi sa teritorije Medžlisa IZ-e Novi Pazar. To je normalno zato što je Novi Pazar centar Sandžaka i islama u ovoj zemlji tako da je velika privilegija biti na čelu tog medžlisa, ali ujedno, kao što vidite iz priloženih aktivnosti, velika obaveza i emanet. Uz dobar tim koji imamo u Medžlisu i kvalitetne imame koji koordiniraju sa nama, možemo se ponositi svojim medžlisom i kazati da radimo onako kako će Uzvišeni Allah dž.š. bude zadovoljan sa nama, a kada je On zadovoljan onda su i rezultati vidljivi, kao što se vidi iz priloženog.

 

Šta je sa starijim novopazarskim džamijama koje su sagrađene u turskom vaktu?

Asmir-ef. Crnovršanin: Kada se Mešihat osnivao 1993. godine bilo je 17 džamija i većina njih bila je iz turskog vakta. To su bile oronule i stare džamije i dobar dio njih nije služio svojoj svrsi jer nekoliko džamija u samom centru Novog Pazara služile su za ostave, magacine i odlaganje raznih vrsta roba. Uz dobru organizaciju Mešihata u saradnji sa Medžlisom IZ-e Novi Pazar i dobrim imamima i džematima Allah dž.š. je dao da Medžlis uspije da renovira i rekonstruiše sve te džamije. Sve stare novopazarske džamije su rekonstruisane i restaurirane u zavisnosti od obima oronulosti i propalosti tako da nam je ostala u emanet još Arap džamija. Vjerski život u njoj je obustavljen zbog oronulosti džamije i bezbjednosti vjernika unutar nje te smo bili prinuđeni da  je privremeno zatvorimo. Nadam se da ćemo početi sa restauracijom ove centralne novopazarske džamije već sljedeće godine na proljeće ili ljeto dok uspijemo da sakupimo potrebnu dokumentaciju. Nadam se da ćemo i tu posljednju u nizu osmanskih džamija uspjeti da renoviramo.

 

Svaka džamija koja se renovira i restaurira zadrži onu svoju autentičnost koje je krasila prije toga. Svijetli primjer toga je Sinan-begova džamija u kojoj je ostao plafon koji je restauriran i vraćen u džamiju. Islamska zajednica u Srbiji sa posebnom pažnjom pristupa pitanju renoviranja i restauriranja džamija? 

Asmir-ef. Crnovršanin: Islamska zajednica vodi računa o tome, a dokaz je Sinan-begova džamija, koju smo otvorili pretprošlog Ramazana, čija je rekonstrukcija i restauracija trajala poduže, ali je vredjelo. Ona je proširena faktički za njenu duplu dužinu. Uspjeli smo da sačuvamo monumentalni dio stare gradnje, a minaret je ostao netaknut. To je jedinstven minaret sa posebnom izradom kamenih blokova i ostao je kakav je bio, kao i plafon koji je jedinstven na području Islamske zajednice. Uspjeli smo da ga restauriramo i uljepšamo. Kompletna džamija je dobila novo ruho, ulaz džamije je okrenut od strane parka tako da na području Islamske zajednice u Srbiji i šire nemamo džamiju koja ima tako lijepo i veliko dvorište koje se zove gradski park.

 

Koje se trenutno prave džamije?

Asmir ef. Crnovršanin: Trenutno je na teritoriji Medžlisa IZ-e Novi Pazar u izgradnji pet novih džamija. Džamija na Gazilaru će biti predivan objekat koji neće biti samo džamija već i centar jer se u tom kompleksu grade centralne gasulhane, kapele i hatarhane sa još pratećih prostorija gdje Islamska zajednica pokušava da izađe iz gradske gužve i olakša svojim vjernicima kako bi na dostojanstven način ispratili svoje umrle sa ovoga na budući svijet. Znate da je danas Novi Pazar u ekspanziji izgradnje stanova u kojim je veoma teško opremiti mejta i organizovati dženazu onako kako to naša vjera zahtjeva te je Islamska zajednica iznašla rješenje da napravi centralnu gasulhanu na Gazilaru gdje će omogućiti građanima da na dostojanstven način isprate svoje umrle i gdje će olakšati gradu Novom Pazaru kada izađemo iz ove čaršijske gužve. Vjernicima, ukoliko imaju tijesan prostor u svojim stambenim jedinicama, omogućit će se da mejt prenoći u centralnoj gasulhani i kapeli, a nakon toga da se tu ogasuli, da mu se klanja dženaza i pruži prilika onima koji žele da obave hatar u hatarhani. Ovo je jedan od značajnijih projekata na teritoriji Medžlisa koji se trenutno gradi. Rok izgradnje je dvije godine, a mi smo počeli u maju i što se tiče džamije grubi radovi su završeni. To će biti velika džamija na tri nivoa i ovih dana se završava izgradnja centralnog kubeta. Nadam se da ćemo uspjeti do Ramazana 2019. godine da otvorimo  ovaj kompleks na Gazilaru.

Također, u saradnji sa džematlijama i drugim vjernicima gradi se džamija u Vržogrncima, veoma važna džamija, na 7 km prema Raški, koja će nas pratiti i dočekivati kada ulazimo ili izlazimo iz Novog Pazara. Započeta je prije tri mjeseca, stigli smo do završnih grubih radova, tj. do centralnog kubeta. Nadam se da će vrijedni ovaj džemat u saradnji sa Islamskom zajednicom iznijeti to onako kako će Allah biti zadovoljan.

Gradi se i džamija u Trnavi u naselju Mava. Izvode se fini radovi i očekuje se njeno otvorenje pred Ramazan 2018. godine. Na džamiji u Barakovcima finalni su radovi u toku. Također na džamiji u selu Lukocrijevo izvode se fini radovi. Tih pet džamija trenutno se grade na teritoriji Medžlisa IZ-e Novi Pazar.

 

 

Kakve su reakcije džematlija? Vi ste prisutni na terenu i vidite reakcije džematlija kada se džamija gradi i kada se otvara?

Asmir-ef. Crnovršanin: Allah dž.š. me je počastio da mogu da svjedočim za ove četiri godine kako sam glavni imam izgradnji svake džamije, od kamena temeljca i tokom gradnje. U saradnji sa TV Sandžak svakodnevno pratimo izgradnju džamija. Vjernici su oduševljeni. Konkretan primjer je džamija u Vržogrncima, selu za koje sam čuo kao dijete, ali nikada nisam bio u njemu i nisam znao gdje se nalazi, iako sam rođen i živim u Novom Pazaru. Allah me je počastio da budem svjedok kamenu temeljcu, toku izgradnje i izlijevanjima ploča gledajući optimizam tih mladih ljudi i ostalih džematlija koji su organizatori i stožeri izgradnje ove džamije. Oni rade tokom noći, nakon akšam i jacije namaza, šalju slike i snimke i jedva čekaju da dobiju u svome mjestu džamiju. Takvo oduševljenje vlada u svakom džematu gdje se gradi džamija. To je nešto što Allah dž.š. daje ovom narodu. Onoliko koliko se čovjek potrudi toliko Allah dž.š. daje uspjeha i rezultata, a ovaj narod je vrijedan, kao i ovi džematlije Vržogrnaca, i Allah dž.š. daje ovu blagodat ovdje kada su u pitanju džamije i vjerski život muslimana u Novom Pazaru.

 

Drugi trend aktualan u Novopazarskom medžlisu je povraćaj uzurpiranih džamija pod okrilje Islamske zajednice. Kako je došlo do prvih povraćaja?

Asmir-ef. Crnovršanin: Agresija na Islamsku zajednicu prije 10 godina od strane pojedinih imama i lokalnih političara na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom ostat će velika mrlja u historiji svakog od njih. Tokom te agresije određeni džematlije, džemati i imami su tada prevareni i izmanipulisani od glavnih aktera tog nečasnog djela. Intenzivni razvoj Mešihata i svih medžlisa, konkretno Medžlisa IZ-e Novi Pazar, njegova stabilnost na svim poljima, otvorila je oči tim ljudima, džematima i pojedinim imamima, koji su shvatili šta su uradili, pod kakvim plaštom je sve to učinjeno, ko je sve umiješan u to nečasno djelo i šta je prava istina. Vidjeli su koja je jedina legitimna Islamska zajednica i u intenzivinim razgovorima sa nama na nivou Mešihata i Medžlisa, Allah je dao berićet i rezultate da smo povratili tri džemata na teritoriji Novopazarskog medžlisa – džemat u selu Goševo, u Varevu i Pobrđu. Na širem području Islamske zajednice povraćen je veliki džemat Brodarevo, koji je nedavno postao medžlis sa svim okolnim selima. Naši vjernici uviđaju greške pojedinaca i žele da ih isprave. Znaju gdje je uvijek bila jedna tradicionalna Islamska zajednica sa svim resursima koje posjeduje i dolaze, savjetuju se sa nama. U toku su razgovori i pregovori sa nekoliko džemata. Molim Allaha dž.š. da im pomogne da shvate kao što su ovi prije njih shvatili te da pokušamo sami povratiti neophodno jedinstvo muslimana. Mi vjernici imamo dovoljno resursa, kapaciteta i snage da možemo sami rješavati pitanja. Ne trebamo čekati da nam pitanje apsolutnog jedinstva Islamske zajednice na teritoriji Srbije rješava politika ili država već mi. Kao što smo razgovarali sa ovim džematima i povratili ih, pozivam i ostale džemate koji i dalje djeluju van sistema Islamske zajednice, konkretno van sistema Medžlisa IZ-e Novi Pazar, da se vrate i razgovaramo jer sve su predrasude dok ne razgovaramo. Nadam se da ćemo uz razgovor naći rješenje koje će biti dobro za sve nas jer jedinstvo Islamske zajednice nema alternativu, ali jedinstvo bez određenih odricanja i priznavanja pogrešaka neće moći doći na snagu. Poslanik kaže: „Ko prizna grijeh Allah će mu oprostiti.“ Kada Allah oprosti ko je onda glavni imam, muftija ili neko drugi da mu ne oprosti?

 

Koliko je još džamija uzurpirano na prostoru Novopazarskog medžlisa?

Asmir-ef. Crnovršanin: Na teritoriji Novopazarskog medžlisa u gradskom jezgru ima šest džamija koje djeluju van sistema Islamske zajednice i par džamija na rubnim djelovima grada koje imaju samo džumu namaz. Ovom prilikom pozivam cio džemat u okviru tih šest džamija, sve vjernike da uzmu pouku iz onoga što se dešavalo prethodnih deset godina, da sagledaju stanje Islamske zajednice ovdje u Novom Pazaru i vide koji su to kvaliteti, kako radi i gradi, izgrađuje i sarađuje, kakav autoritet ona ima ovdje u Novom Pazaru i na teritoriji Srbije, a da ne govorimo u dijaspori. Koristim priliku da pozovem sve njih da razgovaramo i pokušamo sami vratiti jedinstvo Islamskoj zajednici, kako bi mogli da pomognemo i njima koji su otišli iz svoga doma od svoga oca i majke. Majka sviju nas je jedna jedina tradicionalna legalna i legitimna Islamska zajednica na čelu sa Mešihatom. Pozivam svih ovih šest džemata na teritoriji Medžlisa u kojem sam glavni imam da se vrate svojoj majci i da pružimo ruku jedni drugima te na taj način ostvarimo jedinstvo Islamske zajednice ovdje u Novom Pazaru.

 

Do povraćaja je došlo upornim radom Medžlisa i svih ustanova u okviru Islamske zajednice. Koliko Vama imponuje što ste na čelu tog tima koji uporno radi i koliko Vam znači što je baš sada došlo do ovog povraćaja?  

Asmir-ef. Crnovršanin: Kada sam se 2008. godine vratio iz Damaska bio sam svjedok svega što se dešavalo. Događaje 2007. godine sam pratio preko internet poratala jer sam tjelesno bio daleko od svog rodnog mjesta i Islamske zajednice, ali duhovno sam bio tu. Saosjećao sam sa svim ljudima koji su branili zajednicu. Danas smo u prilici da svi svjedočimo razvoju, uspjehu i prosperitetu Islamske zajednice sa svim njenim ustanovama i udruženjima i kada nam ljudi koji su tada otišli dođu da razgovaraju sa nama mi, vjerujte, jedva dočekamo da im bratski pružimo ruku jer majka je majka. Dijete ode od svoje majke, ali majka želi da joj dođe u zagrljaj. Veoma mi je drago kada vidim da ljudi traže razgovor sa nama i hoće da se vrate svojoj majci, Islamskoj zajednici i nema dunjalučkog bogatstva koje bi me učinilo sretnijim od tog trenutka kada nam dođu ljudi da razgovaramo o povraćaju jedinstva Islamske zajednice i džemata. Veoma sam radostan i sretan što pripadam generaciji imama, predvodnika i čelnika Islamske zajednice koji na taj način doprinose njenom razvoju očekujući zadovoljstvo i nagradu samo od Jednog Jedinog Uzvišenog Allaha dž.š.

 

Osjeća li se u zraku nestanak paradžemata koji su nastali prije deset godina?  

Asmir-ef Crnovršanin: Medžlis u Novom Pazaru ove godine je povratio najviše džemata u okrilje svoje majke Islamske zajednice. Osjeća se da muslimani nikada nisu bili bliži sopstvenom jedinstvu, voljenom i željenom. Miris tog jedinstva svakoga dana sve se više osjeća i širi na ostale džemate. Prije nekoliko godina svi su bili u grču i gardu, u nekoj netrpeljivosti. Miris toga jedinstva, kako nam se koji džemat vraća u okrilje Islamske zajednice, širi se i na druge džemate. Dolaze nam mladi ljudi koji žele jedinstvo u mnogim džematima, ali ima pojedinaca koji su iz nekakvih razloga, iz straha ili drugih poriva i motiva i dalje nekadašnjem grču. Ja sam optimista iz razgovora sa tim mladim ljudima koji dolaze i traže savjete od nas kako da se vrate u okrilje zajednice. Nadam se da muslimani ovdje u Novom Pazaru nikada nisu bili bliže tom jedinstvu i, ako Bog da, nadam se da će se ono u naredne dvije-tri godine i ostvariti na radost sviju nas – Islamske zajednice, džemata i imama koji su tada otišli prevareni i izmanipulisani raznim motivima.

 

Koji su planovi Medžlisa u budućnosti?

Asmir-ef. Crnovršanin: Nakon agresije na Islamsku zajednicu 2007. godine, Medžlis IZ-e Novi Pazar kao i cijela Islamska zajednica bila je u iskušenju i nezavidnom položaju jer kada se okomi lokalna i državna politika nimalo nije bilo lahko. Islamska zajednica je doživjela i prolazila teške trenutke sve do 2010. godine kada se desio Hadžet, nakon kojeg se drugačije disalo, djelovalo i govorilo. Sve do 2012. je bilo takvo stanje. Nakon te godine Medžlis svjedoči stabilnost i napredak kada je u pitanju kadrovska infrastruktura. Od 2012. ostvarujemo bolje rezultate i razvoj. Na nama je da radimo na tom polju i da ne stajemo, da ne budemo zadovoljni postignutim kada je u pitanju razvoj Islamske zajednice, njene infrastrukture i stručnog kadra. Radimo na tome organizovanjem savjetovanja, seminara, predavanja i specijalističkih studija. FIS nam nudi akademske studije kako bi svojim vjernicima mogli da pružimo kvalitetniji vjerski, odgojni i edukativni sadržaj u džamijama u koje sve više dolaze obrazovani i načitani džematlije. Shodno tome, moramo se potruditi da im pružimo kvalitetniji vjerski život i edukaciju u džamijama, kao i unapređenje i razvoj vjerske pouke te osavremenjavanje mekteba modernim učilima koji odgovaraju zahtjevima i standardima XXI stoljeća kako bi svi zajedno mogli da izgrađujemo ovo parče zemlje na kojem nas je Uzvišeni Allah dž.š. stvorio i dao nam određene emenete.

 

Glas islama 287, strana 34-37, Razgovarali: Salahudin Fetić, Amela Salković, intervju