ANA VATAN DŽAMIJA (CRNOČA)

Imam: Hamza-ef. Bećirović 

Džamija “Ana Vatan” nalazi se u mjestu Crnoča nadomak Novog Pazara. Izgradnja ove Allahove kuće počela je polaganjem kamena temeljca maja 2015. godine od strane delegacije Islamske zajednice na čelu sa tadašnjim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, kao i vakifa ove prelijepe džamije hadži Mitka Muslića. Inače, Muslić je uspješni privrednik koji živi i radi u Njemačkoj, u gradu Hanoveru, a rođen je u Crnoči i odlučio je da u svom rodnom mjestu sagradi džamiju kao trajnu sadaku za dušu svoje rahmetli majke, u kojoj će se, inšallah, obavljati namaz i izučavati Allahova vjera do Sudnjeg dana. Pored hadži Mitka, također, još jedan čovjek se upisao u red sandžačkih vakifa, a to je Ramiz Maljanović, koji je uvakufio zemljište za izgradnju ove džamije.

Nakon skoro pune dvije godine od početka radova, maja ove godine upriličeno je svečano otvaranje ove ljepotice kojem je prisustvovao veliki broj ljudi. Skup su uveličali i najviši predstavnici vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života Sandžaka. Nakon proučenih ajeta iz Časnog Kur’ana, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir-ef. Crnovršanin, zatim vakif hadži Mitko Muslić i na samom kraju predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić. Nakon toga, uz učenje tekbira i presijecanje vrpce, zvanično je otvorena džamija „Ana Vatan“ u Crnoči, u kojoj su prisutni tada obavili i prvi namaz.

Nedugo nakon otvorenja došao je mjesec Ramazan, kojeg su mještani ovog sela sa posebnim emocijama dočekali jer im je ovo bio prvi mubarek mjesec u kojem su mogli teravih namaz klanjati u svom mjestu, jer na ovom parčetu Allahove zemlje do sada nikada nije postojala džamija. Ramazan je bio pun aktivnosti, pa su tako džemat posjetili razni musafiri, od muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman-ef. Kujevića do hafiza iz Turske koji su cijeli Ramazan proveli obilazeći sandžačke džamije.

Također, u Ramazanu i nakon njega svake subote se redovno održavaju predavanja za žene. Bitno je istaći da ova džamija ima jedan od najposjećenijih mekteba, gdje broj redovnih polaznika vjerske pouke prelazi 30 djece, koja su veoma sretna i radosna što po prvi put u svom mjestu imaju priliku učiti o svojoj vjeri.

Džemat ove najmlađe džamije u Novopazarskom medžlisu broji preko 50 domaćinstava koja gravitiraju u naseljima: Crnoča, Slatina, Doljani i Bagri.

Glas islama 287, strana 21, Tema broja