KURI-ČEŠME DŽAMIJA

Imam: Enes-ef. Ibrović

Na mjestu gdje se ulica Višegradska priključuje Hercegovačkoj nalazi se džamija srednjih dimenzija, koja se zove Kuri Češme, što znaci džamija kod suhe česme. Ova džamija spada u starije novopazarske džamije. O njoj nemamo mnogo podataka. U dokumentima iz XVI i XVII vijeka, gdje se spominju mnoge novopazarske džamije, nema džamije Kuri Češme. Znači da je vjerovatno kasnije sagrađena u XVIII ili XIX vijeku, a postoji mogućnost da je i iz XVI vijeka, ali da se vodila pod nekim drugim imenom.

Džamija je zadnjih nekoliko godina renovirana. U posljednje četiri godine intenzitet uređivanja džamije se pojačao, tako da se u nju uložilo preko 15.000 eura zahvaljujući organizaciji imama i podršci dobrih ljudi.

Cij imama i džemata je da im džamija bude lijepa i funkcionalna kako to i priliči Allahovoj kući. U zadnje četiri godine izgrađena je gasulhana, abdesthana je popločana mermerom i uvedena je topla voda, urađena je fasada na munari, uvedeno parno grijanje, zamijenjena kapija, kao i ulazna vrata, napravljena nadstrešnica, ćurs, opremljena mektebska učionica TV uređajem, kao i drugi sitni radovi.

Džemat Kuri Češme je dosta aktivan. Mekteb se održava subotom i nedjeljom, organizuju se islamska predavanja, sportska druženja, izleti i iftari u mjesecu Ramazanu. Cilj imama je da obezbijedi svim džematlijama ono što im je neophodno da se vjerski odgoje, onako kako će Allah biti zadovoljan, te da ne budu formalni džemat, već suštinski, koji će se voljeti u ime Allaha i koji će biti povezan kao listovi u knjizi, a ta knjiga da stoji na polici koja se zove Islamska zajednica.

Glas islama 287, strana 6, Tema broja