NOVOPAZARSKA BANJA

Novopazarska banja je predgrađe Novog Pazara i obuhvata džemat od oko 250 domaćinstava. Džamija je lijepa, prostrana i potpuno sređena. Ova džamija još uvijek nema svoje ime, pa se zove po naselju u kome je sagrađena.

Ona je svojevrsna kapija Novog Pazara, nalazi se na samom ulazu u grad kada se ide iz pravca Raške ka Novom Pazaru i obratno. Džamija je sagrađena 1996. godine.

Prvi namaz je obavljen u decembru 1997. godine, a prva džuma je održana godinu dana kasnije.

Svih pet vakata namaza počelo se klanjati u februaru 2000. godine i do dan-danas namaz se redovno obavlja i ezan uči za sve dnevne namaze.

Prvi imam bio je Harun-ef. Rebronja na čiju inicijativu je i počela izgradnja džamije.

Džamija se prostire na parceli od 3,12 ari koji su poklon vakifa hadži Jonuza Suvodolca.

Prostor za obavljanje namaza je uredan i prostran. Džamija je zastrta tepih-sedžadom. Mihrab je 2014. godine potpuno promijenjen i jedan je od ljepših u džamijama uopće. Iste godine i minber je potpuno promijenjen, pa je urađeno sve u tonu tako da se mihrab i minber potpuno uklapaju. Radilo se na izgledu džamije tako da danas možemo reći je jedna od ljepših džamija u Sandžaku. Abdestana je napravljena pored džamije. U njoj se klanaju svih pet vakat namaza, džuma, bajram i dženaze namazi.

U avgustu 2016. godine uvedeno je i podno grijanje u celoj džamiji, pa je sada cijela topla u hladnim zimskim danima za razliku kada se grijala pomoću male furune na drva.

Džamija u Novopazarskoj banji je jako posjećena, ima dosta džemata, posebnom džumom. Dosta je omladine obzirom da je u njenoj blizini industrijska zona i svi radnici iz fabrika u ovoj džamiji obavljaju džumu namaz. Svakog vikenda obavlja se i vjerska pouka.

Puno se radi na samom održavanju džamije, redovno se čisti, pa je, po riječima mnogih džematlija koji dođu da klanjaju, jedna od najčistijih džamija u Novom Pazaru.

Imam u ovoj džamiji je najmlađi imam u gradu, Irfan-ef. Mavrić.

Glas islama 287, strana 24, Tema broja