ŠAROVA DŽAMIJA

Imam: hfz. Irfan-ef. Bećirović

Za zaštitu od epidemije kolere podignuta je i Kolerina džamija u Lugu 1911. godine. Međutim, ona je dovršena tek u periodu poslije Prvog svjetskog rata. Njoj je dato laskavo ime Mesdžid seadet, u značenju Sretna džamija.

Malo i dotrajalo minare zamijenjeno je, posljednjih godina, novim i visokim. Ova džamija je poznata u narodu još kao Šarova džamija, po tome što je izvjesni Šaro poklonio zemljište za izgradnju džamije.

Džamija je potpuno obnovljena 2008. godine i tom prilikom su zidovi ojačani sa 11 betonskih stubova. Izlivena je nova betonska ploča, mahvil je, također, betoniran i prostorno uvećan. Krov je potpuno nov, abdesthana obnovljena, uvedeno parno grijanje.

Džamija je dobro posjećena, posebno džumom i Ramazanom na teravijama. Vjerska pouka u ovoj džamiji je tradicionalno uspješna i ima dosta polaznika koji, pored osnovnih vjerskih znanja, uče Kur’an sa hatmom.

Veliki broj omladine i žena su u ovoj džamiji proučili hatmu i od imama stekli neophodno znanje koje svaki musliman mora i treba da posjeduje.

Svake godine, u ljetnom periodu, za vrijeme raspusta upriliče se stručni ispiti polaznika mektebske nastave pred komisijom Medžlisa IZ-e Novi Pazar, koja tim povodom uručuje diplome onim polaznicima koji pokažu dovoljno znanja i stručnosti u učenju Kur’ana i poznavanju osnovne vjerske tematike.

U džamiji se klanja svih pet vakata namaza, a često se održavaju razni prigodni skupovi i predavanja iz oblasti islamskih znanosti. Također, u džamiji je stalna praksa da se uči mukabela uz Ramazan, kao i noćni namaz u toku mubarek mjeseca.

Tokom godine organizuju se tribine na razne teme iz oblasti islamskih znanosti. Aktivni su u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra, kao i sredstava za vakufske kuhinje.

Od 360 domaćinstava, redovno članarinu plaća 50%.

Godine 2017. na području ovog džemata sagrađena je još jedna prelijepa džamija koja je nazvana Hanefi, što je svakako plod dugogodišnjeg upornog rada imama i djece koju je podučio u mektebu.

Glas islama 287, strana 13, Tema broja