SAOPĆENJE ZA JAVNOST MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

U povodu novog nasrtaja na najvažniju duhovnu instituciju muslimana u ovoj zemlji od strane političkih grupacija SDP i SDA, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdaje sljedeće

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Najoštrije osuđujemo najnoviji napad na Islamsku zajednicu i čelne ljude ove institucije od strane predstavnika političkih grupacija SDP i SDA, predstavnika Gradske uprave Novi Pazar i njihovih medija, koji nesumnjivo podsjećaju na period neposredno pred agresiju na Islamsku zajednicu 2007, kao i nastavak agresije iz 2012. godine.

Naime, u prilogu koji je emitovala Regionalna televizija 05.01.2018. godine, predstavnici Gradske uprave Novi Pazar, čiju okosnicu čine SDP Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina, tretirajući pitanje uređenja prostora oko zgrade Islamskih ustanova, na brutalan i bezobziran način napadnuta je institucija Islamske zajednice i njeni čelnici, kada je od strane predstavnika pomenutih političkih organizacija iznijeto niz neistina, potvora i proizvoljnih tvrdnji koje imaju za cilj stvaranje konfuzije radi nanošenja štete Islamskoj zajednici.

Pomenuti stavovi mogu se razumjeti isključivo u kontekstu nastavka nasrtaja na jedinstvo i integritet Islamske zajednice započet 2006. godine kada je Sulejman Ugljanin izjavio da Mešihat više ne postoji te da ova institucija prelazi pod nadležnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i 2012. godine kada je dirigentsku palicu onih koji rade na razbijanju Islamske zajednice preuzeo Rasim Ljajić finansirajući djelovanje neformalne grupe, tzv. „inicijative za pomirenje“.

Umjesto da odaju priznanje ovoj instituciji, koja uz pomoć svojih vjernika, koji time potvrđuju povjerenje Islamskoj zajednici, već dugi niz godina uspješno vrši povraćaj vakufske imovine obnavljajući je i dovodeći u stanje kojim se ponose pripadnici islama, ali i svi ljudi dobre volje koji žive u našem gradu i koji znaju da cijene napore u pravcu uljepšavanja prostornog ambijenta u kojem svi zajedno živimo, predstavnici ove dvije političke opcije zloupotrebljavajući svoje pozicije i dalje ne odustaju od namjere razbijanja Islamske zajednice, otimanja vakufske imovine, udaranja na čast i dostojanstvo najviših autoriteta ove institucije, kao i na čast i dostojanstvo vjernika.

Suvišno je podsjećati javnost na to kako je do samo prije godinu dana izgledala zgrada Islamskih ustanova, a posebno prostor oko nje, koji je predstavljao ekološku katastrofu u centru Novog Pazara i izvor zaraze koji je prijetio da ugrozi stanovništvo koje gravitira tom području, čime se je htjela poslati poruka da je takvo stanje rezultat činjenice da Islamska zajednica upravlja tom zgradom.

Danas je očigledan rezultat vraćanja ovog objekta prvobitnoj namjeni i svrsi, da bude funkcionalan vakuf na dobrobit islama, Islamske zajednice i vjernika, gdje se na prvom nivou, kao što je slučaj sa svim velikim vakufima, nalaze poslovni prostori koji služe za finansiranje obrazovnih ustanova, u ovom slučaju Fakulteta za islamske studije, koji je smješten na drugom nivou ovog objekta, a ukupan prostor oko same zgrade tek sada služi na čast građanima i gradu kakav je Novi Pazar.

Obnova kao i namjena njegovih prostorija izvršena je u duhu vakufname vakifa i osnivača Novog Pazara Gazi Isa-bega Ishakovića čime Islamska zajednica ispunjava emanet očuvanja vjere i unapređenja vakufa.

 

 

Informativna služba Mešihata