POTOK (KOLERINA) DŽAMIJA

Imam: Nedžad-ef. Metjahić

Potok džamija ili takozvana Kolerina džamija izgrađena je u prvoj polovini XX veka (1910. ili 1911. godine) i to kada je zavladala kolera koja je razorila stanovništvo. Smatra se da je to bila jedna od najvećih katastrofa u historiji ovoga grada koja je dnevno odnosila više od 50 ljudskih života. Džematlije su smatrali da je ovo kazna od Allaha dž.š., pa su tražili Njegov oprost i milost. To je bio povod da stanovnici Potok mahale izgrade osrednju džamiju kako bi se više posvetili namazu ne bi li Allah uklonio virusnu bolest, te je nazvana Kolerina džamija.

Zbog dotrajalnosti objekta odlučeno je da se džamija poruši do temelja i u saradnji sa Islamskom zajednicom džematlije su obnovili ovaj vjerski objekat. Napravljena je potpuno nova i velika džamija koja nema sličnosti sa starim izgledom. Džamija je potkupolno zdanje, pokrivana bakrom. Potpuno je sređene unutrašnjosti sa lijepim mimberom od drveta i prostranim mahvilom.

Abdesthana se nalazi unutar džamije. Objekat posjeduje veliki podrum u kojem je planirano da se izgrade igraonica za djecu, učionica za potrebe mekteba za najmlađe i seminara za odrasle. Radovi su u toku.

Ispred džamije se nalazi dvorište koje je 2015. godine u potpunosti sređeno i stavljeno u funkciju džamije. Godine 2017. završena je izgradnja gasulhane i toaleta, koji se nalaze u dvorištu džamije. U blizini džamije su sačuvane tri vakufske kuće. Njena minara je bijela, vitka i visoka, veoma lijepa, ukrašena sa jednim pokrivenim šerefetom, pa se onome koji gleda u njega doima da se radi o dva šerefeta.

Džamija je prava ljepotica i dominira ovim naseljem koje se ponosi njome.

Glas islama 287, strana 16, Tema broja