PARALOVO

Imam: Harun-ef. Bronja

Imam džamije u Paralovu Harun ef. Bronja rođen je 1976. godine u selu Žitniće, općina Sjenica, u kojoj je završio osnovnu školu. Nakon Medrese Gazi Isa-beg diplomirao je Islamski fakultet El-Džinan u Libanu i raspoređen za imama u Potok džamiji. Godine 2004. imenovan je za prvog imama džamije u Paralovu.

Što se tiče ove džamije ona se sastoji iz tri nivoa. Na prvom spratu je predškolska ustanova Reuda i abdesthana, drugi sprat je namijenjen muškarcima, dok su na trećem žene.

Džamija nema kupolu već krov. Ima minare zidano fasadnom ciglom sa jednim šerefetom visokim 37 metara.

Džamija je kvalitetno izgrađena. Parcelu su uvakufili Esad Hasanović i rahm. Zekerija Hasanović, nakon čega su džematlije učestvovali u izgradnji.

Džemat Paralovo broji preko 100 domaćinstava koji redovno izmiruju članarinu. Džamija je petovaktovna, a osim dnevnih namaza imam i mekteb su aktivni skoro cijele godine.

Imam je posebno angažovan u Ramazanu gdje prije teravih namaza dersi gotovo svaku noć, a trudi se da organizuje i predavanja za žene.

Od 2015. godine Ramazanom uči mukabelu prije podne namaza i prije sabahskog ezana.

Broj džematlija će, inšallah, biti u konstantnom porastu jer se Paralovo brzo naseljava i uz bolju infrastrukturu i puteve ova džamija i džemat će dobiti na značaju.