ŠEJTAN JE UISTINU VAŠ NEPRIJATELJ

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Šejtan je uistinu vaš neprijatelj. Želja mi je da kroz zadatu temu podsjetim i sebe i vas na opasnost šejtanskih spletki, koji u svakom vremenu, pa i u ovom našem vremenu življenja izvršavaju obećanje dato Allahu, dželle še'nuhu, da će zavoditi ljude i da će među njima izazivati sukobe, čime će vjernici nerijetko bespotrebno trošiti snagu, zaboravljajući na to da su mu'mini braća i da je dužnost braće da se međusobo vole, uvažavaju i pomažu, te da se u slučaju zavađe, brzo izmire…

Kaže Allah, azze ve dželle, u 6. ajetu Sure Fatir:

 إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوّاً إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ

Šejtan je uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte! On poziva pristaše svoje da budu od stanovnika vatre.

Na ljudima je da ga kao takvog razumiju i da se utječu Allahu, subhanehu ve te'ala, od njegovih spletki. On nekada unosi zle misli i uljepšava grijehe, a nekada odvraća od dobrih djela i pokornosti Allahu, dželle še'nuhu.

Šejtani su neposlušnici iz reda džina, koji među džinima i ljudima imaju svoje poslušnike i istomišljenike. Šejtani, čiji predvodnik je prokleti Iblis, su stvoreni od vatre. Prokleti Iblis se uzoholio i bio je neposlušan Allahu, azze ve dželle, pa je postao zakleti neprijatelj čovjeku kako bi ga prevario i poveo za sobom na stramputice i udaljio od Allahove, subhanehu ve te'ala, milosti i Njegova dženneta.

Prokleti šejtani čovjeku prave spletke od momenta njegova rođenja, pa sve do smrti. Oni mu neprestano uljepšavaju zlo i stramputicu, kako bi ga privukli i na taj način udaljili od pravog puta i oni mu obaveze i dobro čine teškim i nevažnim, kako bi ga odvratili od njihova činjenja. Šejtani na tom putu koriste razne metode.

Kada je Allah, dželle še'nuhu, stvorio Adema, alejhis-selam, naredio je melekima da mu učine sedždu. Svi su učinili sedždu osim Iblisa koji je odbio da učini sedždu Ademu, alejhis-selam, govoreći da je bolji od njega, o čemu govore 11. i 12. ajet Sure Al-A'raf:

وَلَقَدْ خَلَقْنَاكُمْ ثُمَّ صَوَّرْنَاكُمْ ثُمَّ قُلْنَا لِلْمَلآئِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْلِيسَ لَمْ يَكُنْ مِنَ السَّاجِدِينَ(11)‏ “قَالَ مَا مَنَعَكَ أَلاَّ تَسْجُدَ إِذْ أَمَرْتُكَ قَالَ أَنَاْ خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِي مِن نَارٍ وَخَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ(12) 

Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: „Učinite sedždu Ademu!“ I oni su učinili sedždu, osim Iblisa. On nije bio od onih koji su učinili sedždu.(11) Reče: „Šta te je spriječilo da učiniš sedždu, kada sam ti naredio?“ Reče: „Ja sam bolji od njega. Mene si stvorio od vatre, a njega od ilovače.(12)

Prokleti Iblis se uzoholio, čime je počimo grijeh radi kojega je proklet i udaljen od Allahove, azze ve dželle, milosti, te će zbog toga na Ahiretu biti kažnjen teškom kaznom.

Kaže Allah, subhanehu ve te'ala, u 50. ajetu Sure Al-Kehf:

وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ كَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّيَّتَهُ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِي وَهُمْ لَكُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِينَ بَدَلاً

 A kad smo rekli melekima: „Učinite sedždu Ademu'“ – svi su učinili osim Iblisa, on je bio jedan od džina, pa se ogriješio o naredbu Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i njegov porod, pored Mene kao prijatelje prihvatati, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima?

Allah, dželle še'nuhu, nakon toga naređuje Iblisu da napusti džennet, kao što stoji u 34. i 35. ajetu Sure El-Hidžr:

 قَالَ فَاخْرُجْ مِنْهَا فَإِنَّكَ رَجِيمٌ(34) وَإِنَّ عَلَيْكَ اللَّعْنَةَ إِلَى يَوْمِ الدِّينِ(35) 

Reče: „Onda izlazi iz dženneta, proklet bio!(34) I neka je na tebe prokletstvo do Sudnjega dana!“(35)

Time se njegova zavist i mržnja prema Ademu, alejhis-selam, i njegovu potomstvu povećala, pa je on zatražio od Allaha, azze ve dželle, da mu podari priliku do Sudnjeg dana, ne da se pokaje, već da se osveti Ademu, alejhis-selam, i njegovu potomstvu, tako što će ih neprestano obmanjivati i spletke im praviti. I Allah, subhanehu ve te'ala, udovoljava njegovoj želji i molbi…

U više predaja Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govori o tome da svaki čovjek ima svoje pratioce od meleka i džina, pa u tom smislu u predaji koju bilježi imam Muslim, stoji:

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا، قَالَتْ: خَرَجَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِنْ عِنْدِي لَيْلاً، فَغِرْتُ عَلَيْهِ، فَجَاءَ فَرَأَى مَا أَصْنَعُ، فَقَالَ: مَا لَكِ، يَا عَائِشَةَ؟ قُلْتُ: وَمَا لِي لَا يُغَارُ مِثْلِي عَلَى مِثْلِكَ؟!” فَقَالَ: أَقَدْ جَاءَكِ شَيْطَانُكِ؟!” قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ، أَوَ مَعِي شَيْطَانٌ؟ قَالَ: نَعَمْ. قُلْتُ: وَمَعَ كُلِّ إِنْسَانٍ؟ قَالَ: نَعَمْ. قُلْتُ: وَمَعَكَ يَا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ: نَعَمْ. وَلَكِنَّ رَبِّي أَعَانَنِي عَلَيْهِ حَتَّى أسلَمَ. (مسلم)

Prenosi Aiša, radijallahu anha: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je jedne noći izašao od mene, pa sam bila ljubomorna. Kada se vratio i vidio me takvu, reče: „Šta ti je Aiša?“ Rekoh: „Kako ja ovakva da ne budem ljubomorna na tebe takvog?“ Reče: „Da ti nije došao šejtan?“ Rekoh: „Allahov Poslaniče, zar ja imam šejtana?“ Reče: „Da.“ Rekoh: „I svaki čovjek?“ Reče: „Da.“ Rekoh: „I ti Allahov Poslaniče?“ Reče: „Da. Samo što mi je pomogao moj Gospodar, pa je (šejtan) prešao na islam.“ (Muslim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u drugoj predaji koju bilježi imam Muslim, kaže:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: ‏مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ وَقَدْ وُكِّلَ بِهِ قَرِينُهُ مِنَ الْجِنِّ وَ قَرِينُهُ مِنَ الْمَلاَئِكَةِ.‏ ‏(مسلم)

Prenosi Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nema nikoga od vas, a da uz sebe nema pratioca od džina i pratioca od meleka.“ (Muslim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas u citirana dva hadisa podučava da svaki čovjek ima uz sebe pratioca od šejtana, koji ga nadgleda i prati i trudi se da ga zavede i skrene sa pravoga puta. U tome je velika Allahova, dželle še'nuhu, mudrost, jer na taj način iskušava Svoje robove.

Šejtan može da dođe do ljudskog razuma i srca, na njemu jednostavan način.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas slijedećim primjerom podučava, kako trebamo da vodimo računa o svojim postupcima i da ne ostavljamo prostora za nagađanja i sumnje, te ukazuje na opasnost prokletog šejtana:

عَنْ اَنَسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ اَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ مَعَ اِحْدَى نِسَائِهِ، فَمَرَّ بِهِ رَجُلٌ فَدَعَاهُ فَجَاءَ فَقَالَ: ‏يَا فُلاَنُ، هَذِهِ زَوْجَتِي فُلاَنَةُ.‏ ‏فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، مَنْ كُنْتُ اَظُنُّ بِهِ فَلَمْ اَكُنْ اَظُنُّ بِكَ.‏ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الشَّيْطَانَ يَجْرِي مِنْ الْإِنْسَانِ مَجْرَى الدَّمِ (مسلم)

Prenosi Enes, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio sa jednom od svojih žena, pa je pored njega prošao čovjek. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga pozva i reče: „O ti, ovo je moja žena, ta i ta.“ Reče: „Allahov Poslaniče, nisam ni pomislio nešto drugo.“ Reče Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Šejtan u čovjeku kruži isto kao što kruži krv.“ (Muslim)

Braćo i sestre! Čuvajmo se šejtanskih spletki, kroz izvršavanje Allahovih, azze ve dželle, naredbi i klonjenje Njegovih zabrana, te traženjem Njegove zaštite, a koga štiti Uzvišeni Gospodar, on je uistinu pod najboljom zaštitom!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji i Egiptu! Smiluj se našim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Oprosti nam grijehe, sakrij naše sramote i primi naša dobra djela! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilovic Muderris