ZAGULJAČA

Imam: Semir-ef. Smajović

Obzirom da džemat u Zaguljači nije imao prije džamiju, džematlije su pokrenuli inicijativu za njenu izgradnju. Ubrzo se javio veliki broj vakifa. Rahm. Hamza Pljakić je uvakufio plac od 10 ari na kome je izgrađena džamija. Rahm. Hivzo Kačapor dao je veći dio novčanih sredstava za izgradnju džamije uz podršku džematlija, koji su nesebično učestvovali.

Zahvaljujući njima džamija u Zaguljači sagrađena je za nepune dvije godine. Kamen temeljac položio je muftija Muamer ef. Zukorlić 2011. godine uz prisustvo njegovih saradnika iz Islamske zajednice, vakifa i velikog broja džematlija u Zaguljači. Vrijednim radom i zalaganjem džematlija nakon dvije godine džamija biva otvorena.

Novembra 2013. godine džamiju je otvorio muftija Zukorlić, koji je toga dana predvodio prvi džuma namaz u njoj. Nakon par dana za imama je imenovan Semir-ef. Smajović.

Pored džume u njoj se klanjaju noćni namazi – sabah, akšam i jacija, zatim realizuje vjerska pouka, koja je do sada dala dobre rezultate. Također su zastupljene ramazanske i bajramske aktivnosti, a tokom zime i predavanja za džematlije.

Trenutno džemat u Zaguljači broji oko 60 domaćinstava.

Glas islama 287, strana 14, Tema broja