DONJI SELAKOVAC

Imam: Haris-ef. Bećirović

Džamija u Donjem Selakovcu počela je sa izgradnjom oktobra 1999. godine, a prvi namaz je obavljen novembra 2002. Zemljište za džamiju uvakufio je rahm. hadži Hivzo Kolić. Džamija je sagrađena uz pomoć ljudi iz ovog naselja, kao i onih koji žive i rade u inostranstvu. Džamija posjeduje prostor za namaz, gasulhanu, abdesthanu, kao i lokale koji se nalaze na prvom spratu. Jedan dio lokala je dat na korištenje udruženju koje radi sa licima ometenim u razvoju.

Džemat broji oko 450 domaćinstava, tako da na namazima bude priličan broj ljudi, a brojnost je posebna na džuma namazu.

Kada je u pitanju mektebska nastava  broj  polaznika je na zavidnom nivou i odvija se po ustaljenom terminu – subotom i nedeljom. Džemat ove džamije je u nekoliko navrata organizovao cikluse predavanja koja su se održavala utorkom nakon akšam namaza. Učešće u ovim predavanjima uzeli su eminentni predavači iz Novopazarskog medžlisa, kao i nekoliko predavača iz Bosne, koji su rado slušani od strane džematlija.

Kada je u pitanju izgradnja džamije, od samog početka predsjednik građevinskog, a i džematskog odbora bio je Fadil Faće Fijuljanin do 2015. godine. Nakon njega funkciju predsjednika obavlja Senad Bulić sve do izbora koji su održani  2017. kada je izabran Adem Mušić.

Obzirom da su finansijski uslovi u toku izgradnje bili teški, glavni cilj je bio da se džamija stavi u funkciju klanjačima prema tadašnjim materijalnim mogućnostima. Zahvaljujući vrijednim džematlijama, a posebno džematima iz dijaspore, džamija od 2015. godine doživljava renoviranje, gdje je tom prilikom zamijenjena cjelokupna stolarija, uvedeno podno grijanje obloženo mermerom, postavljen novi tepih, zamijenjen luster, kao i mihrab i minber, koji su svojim posebnim dizajnom ukrasili ovu džamiju. Renoviranje je još u toku, rade se još abdesthana, gasulhana i natkrivanje ulaza džamije.

Glas islama 287, strana 17, Tema broja