HAJRAT GRADI, HRANI, POMAŽE…

U ovom broju predstavljamo Centar za humanitarni rad Hajrat koji djeluje pri Islamskoj zajednici u Srbiji

 

Nije musliman onaj ko zanoći sit, a njegov komšija gladan.

(Hadis)

 

Poštovani čitaoci, ovaj broj tematski posvećujemo jednoj od najvažnijih ustanova Islamske zajednice, a to je Centar za humanitarni rad Hajrat.

Zašto jedna od najvažnijih? Svakodnevno svjedočimo da postoji veliki broj naših sugrađana i komšija koji nemaju prehraniti se danas i koji ne znaju kako će sebe i svoje porodice prehraniti sutra. Zar naš Poslanik a.s. nije rekao: „Nije musliman onaj ko zanoći sit, a njegov komšija gladan.“ Ona nam pomaže da opstanemo kao muslimani. Da naši komšije ne zanoće gladni.

Od najvažnijih projekata koje ova ustanova nosi jesu vakufske kuhinje. Prva vakufska kuhinja otvorena je 2009. godine u Novom Pazaru, a ubrzo potom u Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Brodarevu, Priboju i Novoj Varoši.

Od svog osnivanja Hajrat je sagradio više od stotinu kuća, ne samo u Sandžaku već i u BiH,Crnoj Gori, na Kosovu i dr.

Hajrat se odaziva na akcije pomoći bolesnima, pomaže u pribavljanju ogrjeva u hladnim danima, pomaže samohranim majkama, siromašnima koji žive na selu u nabavci stoke i drugih potrepština, stipendiranju učenika i studenata i dr. Hajrat je realizirao i akcije sunećenja dječaka širom Srbije.

U mjesecu Ramazanu sve akcije Hajrata su intenzivirane, naročito na polju organizacije iftara.

Posebno su važne akcije Hajrata prilikom poplava, zemljotresa i drugih vremenskih nepogoda, kao i prilikom velikog priliva azilanata iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja.

Ovo su samo neki od segmenata u kojima Hajrat djeluje. Svakako da se u jednom broju nisu mogle ni pobrojati aktivnosti, a kamoli adekvatno predstaviti. Zato smo se odlučili prezentirati one najznačajnije. Tako u ovom broju imate na skoro trideset stranica predstavljen CHR Hajrat, uz intervju sa direktorom ove ustanove i velikim humanitarcem Mirsad-ef. Bećirovićem.

Podsjećamo naše čitaoce da CHR Hajrat u saradnji sa Sandžak televizijom ima redovnu emisiju „Hajrat TV“ kada se predstavljaju aktuelne akcije Hajrata, gdje se svi gledaoci pozivaju na učešće u tim akcijama.

Centar za humanitarni rad Hajrat djeluje intenzivno i u Južnom Sandžaku. Ovim uvodom želimo Vas zainteresirati i pozvati da se na našim narednim stranicama detaljno upoznate sa radom Hajrata.

Svakako da osim Teme broja i ovaj broj Glas islama obiluje tekstovima kako stalnih tako i povremenih rubrika i kolumnista.

Naše viđenje, strana 3, Glas islama 288