Velika konferencija o rahmetli Aliji Izetbegovicu u Ankari

Uz učešće velikog broja eminentnih pojedinaca i predstavika važnih institucija iz Turske, islamskog svijeta i Balkana, 27.02.2018. godine, pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana, započeo je dvodnevni simpozijum na temu “Alija Izetbegović – islam između Istoka i Zapada”.

Islamsku zajednicu u Srbiji na ovom važnom skupu predstavlja predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, a sa njim u delegaciji je i prodekan za nastavu na Fakultetu za islamske studije dr. Admir Muratović.

Skup je započeo emitovanjem video poruke predsjednika Erdoana koji je na vrlo emotivan način govorio o predsjedniku rahmetli Aliji Izetbegoviću i iskustvu koje je imao sa njim, istakavši da je predsjednik Izetbegović vrijednost i mislilac koji pripada svim muslimanima svijeta.

Na početku se u ime organizatora obratio Omer Erdoan, dok su u nastavku pozdravne riječi imali i Sulejman Kunduz, bivši poslanik u turskom parlamentu i veliki prijatelj Bošnjaka, zatim, između ostalih, i veliki islamski autoritet i predvodnik demokratskih promjena u Tunisu, Rašid Ganuši.

Nakon kratke pauze simpozijum je nastavio rad izlaganjem učesnika prvog panela.

Islamskoj zajednici u Srbiji učinjena je velika čast da u prvom panelu odmah nakon video izlaganja šejha Fatiha Alija Hasanejna iz Sudana, velikog dobrotvora Bosne i prijatelja rahmetli Alije Izetbegovića, Zija Kavedžija iz Turske, generalnog sekretara Unije islamskih učenjaka svijeta šejha Kardagija, šejha Rašida Ganušija, riječ dobije predsjednik Mešihata muftija Dudić.

On je u svom izlaganju govorio o odnosu Bošnjaka Sandžaka prema rahmetli Aliji, ali i njegovom odnosu i brizi koju je pokazivao prema prema sandžačkim Bošnjacima.

Muftija Dudić se zahvalio predsjedniku Turske Erdoanu, kao i cijelom turskom narodu na brizi koju iskazuju prema muslimanima Balkana, ali i cijelog svijeta.

Na kraju je podsjetio da se danas navršilo 25 godina od otmice i ubistva Bošnjaka u Štrpcima i pozvao sve prisutne da učenjem Fatihe odaju počast ovim, ali i svim šehidima ummeta.

Muftija Dudić je nakon zapaženog izlaganja dao izjavu i za državnu novinsku agenciju Anadolija.

Nakon njega obraćanje je imao još jedan Novopazarac, dr. Mustafa Kahrimanoglu (Petlača), koji je ranije obnašao funkciju savjetnika bivšeg premijera Turske Sulejmana Demirela i bio zadužen za Balkan u vrijeme 90-tih.

Zadnjeg dana februara je nastavak simpozijima gdje će na zadate teme izlagati dr. Adnan Ismaili, dr. Metin Izeti i dr. Ferid Muhić iz Makedonije. Pretposljednji izlagač bit će Sulejman Ugljanin, a posljednji predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić.

Na marginama skupa muftija Dudić se sreo i sa studentima iz Sandžaka koji se školuju u Ankari.